Boxerský 'zápas století' vyhrál Američan Mayweather, získal 180 milionů dolarů

Americký boxer Floyd Mayweather Jr. byl v sobotu v noci v Las Vegas korunován profesionálním mistrem světa ve welterové váze. V "zápase století", jehož rozpočet se vyšplhal na 400 milionů dolarů, tedy na deset miliard korun, zvítězil nad Filipíncem Mannym Pacquiaem jednoznačně na body a může se pyšnit titulem nejlepšího boxera současnosti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Floyd Mayweather je podle odborníků nejlepším boxerem současnosti

Floyd Mayweather je podle odborníků nejlepším boxerem současnosti | Zdroj: Reuters

Svou úrovní však zápas trochu zůstal za očekáváním a byl spíše taktickou bitvou než přehlídkou dech beroucích úderů. Nikdo nebyl počítán, ani viditelně zraněn.

Úvod zápasu vyzněl pro Filipínce, který podle očekávání začal velmi agresivně a několikrát soupeře přišpendlil k provazům. Mayweather byl dvakrát napomínán, ale díky skvělé obraně smršť úderů přestál bez větší újmy. Jen ve čtvrtém kole se po jednom zásahu ocitl na chvíli v problémech, ale Pacquiao toho nedokázal využít.

Do druhé poloviny dvanáctikolové bitvy už vstoupil lépe Američan, i když i nadále těžil hlavně z dokonalé obrany. V závěru mu zbylo viditelně více sil než marnými útoky vyčerpanému Filipínci. Pacquiao se o rozhodující úder, kterým by zvrátil nepříznivý vývoj, snažil marně. Výrok trojice rozhodčích byl jednomyslný v poměru 118:110, 116:112 a 116:112 pro Mayweathera.

Filipínec neskrýval zklamání. „Myslel jsem, že jsem vítěz. Vždyť jsem ho mnohokrát zasáhl a on nepředvedl vůbec nic, jen utíkal,“ zlobil se Pacquiao. Ani vítěz nebyl se svým výkonem spokojen.

Floyd Mayweather vyhrál zápas na body | Foto: Reuters

„Můj otec ode mě čekal víc, ale Pacquiao je pekelný soupeř. On je tvrdý bojovník, já umím počítat. Když se píší dějiny, vyplatí se počkat," popsal svou taktiku Mayweather.

Osmatřicetiletý Američan zůstal i ve svém 48. zápase v profiringu neporažen. Slíbil, že v září bude boxovat znovu a prý už naposledy. Jako bonus získal podle odhadů 180 milionů dolarů. Zkrátka nepřišel ani poražený Pacquiao, podle předem stanoveného klíče dostane 120 milionů dolarů.

Pětileté úsilí dostat oba boxery do jednoho ringu bylo konečně završeno úspěchem. Na první gong však museli příznivci boxu neplánovaně čekat o hodinu déle kvůli problémům s přetíženými přenosovými sítěmi.

Diváci, kteří za sledování přenosu zaplatili po sto dolarech, viděli dlouho jen černé obrazovky. Ti šťastnější sledovali boj přímo v sále hotelu MGM Grand, cena vstupenky se vyšplhala až na 10 tisíc dolarů.

Svátek boxu si v Las Vegas nenechali ujít herci Robert De Niro, Clint Eastwood, Matt Damon a Ben Affleck, popové hvězdy Rihanna, Beyonce či Justin Bieber, basketbalové legendy Michael Jordan a Magic Johnson ani nejslavnější tenisový pár Steffi Grafová - Andre Agassi. Nechyběli ani slavní boxeři nedávné minulosti v čele s Mikem Tysonem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme