Brazilcům úspěch na beachvolejbalovém MS do Ria nepomůže, Německému překvapení ano

Nejúspěšnější zemí na beachvolejbalovém mistrovství světa je Brazílie. Pouze jeden tým dokázal narušit na beachvolejbalovém mistrovství světa hegemonii brazilských hráček. Mezi čtyřkou nejlepších jsou totiž tři dvojice z Brazílie a Němky Semmlerová s Holtwickovou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Beachvolejbal (ilustrační foto)

Beachvolejbal (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Na MS dosáhl v předchozích letech nejlépe na 17. místo. Jenže v Nizozemsku se potkaly Semmlerová s Holtwickovou s výtečnou formou a postupně si na svou stranu získaly i diváky.

Hlavně Katrin Holtwicková umí fanoušky rozproudit. Každou úspěšnou výměnu doprovází hlasitým výkřikem a gestem se zaťatou pěstí. „Někdy to prostě potřebuju. Dodává to na kurtu sílu mě i mí partnerce. Dostanu se tím do takového herního transu,“ usmívá se jedenatřicetiletá Němka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Beachvolejbalové MS sleduje i během závěrečného dne reportér ČRo Petr Kadeřábek

Po kurtu jako motorová myš a navíc dokáže na síti s přehledem uhrávat důležité těžké míče. Její partnerka zase dominuje nad sítí svým nepostupným blokem a tak spolu vytvořily dokonale fungující beachvolejbalový pár.

Od prvního zápasu navíc zdobí na světovém šampionátu jejich tváře úsměv a šťastné byly i přes semifinálovou prohru s Brazilkami. „Ano velmi šťastné! Před turnajem jsme nic neočekávaly. Říkaly jsme si, že se pokusíme hrát co možná nejlépe a pořád se dívat dopředu,“ vysvětluje Ilka Semmlerová.

„Nakonec z toho byl velmi dobrý turnaj. Dokázaly jsme porazit velmi kvalitní týmy včetně těch domácích a dostaly se až tak daleko. Získaly jsme spoustu bodů do olympijské kvalifikace,“ drží si beachvolejbalistka před zápasem o bronz dobrou náladu.

Právě získané body do olympijské kvalifikace jim mohou paradoxně brazilské páry jen závidět. Do Ria se totiž podívá nejlepších patnáct týmů ze světového žebříčku. Jednu zemi ale mohou zastupovat jen dva celky a Semmlerová s Holtwickovou teď dalším německým dvojicím hodně odskočily.

Na jednom turnaji nazáleží, i když je to MS

Brazilky budou naopak stále natěsnané v minimálních rozdílech. Navíc brazilská volejbalová federace vůbec nebude brát v potaz novinku kvalifikačního systému, že místo v Riu si zajistí mistr světa.

„Body z mistrovství světa se do naší kvalifikace počítat nebudou, protože byl omezený počet týmů, které se mohly účastnit. Kdybych dal přednost z mistrovství světa jednomu týmu, pak by to bylo na úkor dlouhodobé kvalifikace a to nejde,“ říká šéftrenér brazilské reprezentace Marco.

„Nechceme, aby na olympijské hry jel tým, kterému vyjde jen jeden turnaj. Preferujeme dlouhodobou stabilní výkonnost. Proto máme sedm kvalifikačních turnajů. Takže mistr světa, přesto, že je to v pravidlech, si nezajistí automaticky start na olympijských hrách. Všechny naše týmy to vědí,“ dodává.

Stejná situace platí i mezi muži, kde si zítra Brazilci Alison s Brunem zahrají o titul s domácími Nummerdorem a Varenhorstem.

Petr Kadeřábek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme