Brit Cavendish získal čtvrtý etapový titul na TdF 2010

Cyklista Mark Cavendish triumfoval v hromadném spurtu 18. etapy Tour de France. Všichni favorité včetně Romana Kreuzigera dojeli s nulovou ztrátou na vítěze, celkové pořadí se tak nemění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mark Cavendish

Mark Cavendish | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Rovinná etapa, která podle předpokladů neměla a ani nezměnila celkové pořadí, dala šanci hůře postaveným jezdcům ke zviditelnění. Využila toho čtveřice jezdců - Daniel Oss, Jerome Pineau, Benoit Vaugrenard a Matti Breschel. Ti strávili v úniku téměř celý závod, necelých dvě stě kilometrů ze Salies-de-Béarn do Bordeaux.

Nejdéle vydržel v úniku týmový kolega Romana Kreuzigera z Liquigasu Daniel Oss, kterého peloton dojel pět kilometrů před cílem. Ve spurtu prokázal Mark Cavendish, že k vítězství nepotřebuje jakoukoliv pomoc Marka Renshawa. Vyhrál už čtvrtou spurterskou etapu na současné Tour, celkem čtrnáctou historicky.

,,Každé vítězství na Tour de France je prostě vítězství na Tour. Věděl jsem, že tady to bude rozhodně spurtérská etapa, Bordeaux je jimi vyhlášené," tvrdil v Brit v cíli.

,,Ale stejně mi zase hodně pomohli kluci. Za kolem Bernieho Eisela jsem visel až do kilometru před cílem. Dovezl mě doprostřed toho spurtérského vláčku - přesně tam jsem chtěl být. A za to vítězství jsem moc rád."

18. etapa: Salies-de-Béarn - Bordeaux (198 km):

1. Cavendish (Brit.) 4:37:09, 2. Dean (N. Zél.), 3. Petacchi (It.), 4. McEwen (Austr.), 5. Freire (Šp.), 6. Hagen (Nor.), 7. Roelandts (Belg.), 8. Rojas (Šp.), 9. Bole (Slovin.), 10. Pérez Moreno (Šp.), ...41. Kreuziger (ČR) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí:
1. Contador (Šp.) 88:09:48, 2. A. Schleck (Luc.) +8, 3. S. Sánchez (Šp.) +3:32, 4. Meňšov (Rus.) +3:53, 5. Van den Broeck (Belg.) +5:27, 6. Gesink (Niz.) +6:41, 7. J. Rodríguez (Šp.) +7:03, 8. Hesjedal (Kan.) +9:18, 9. Kreuziger +10:12, 10. Horner (USA) +10:37.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme