Cancellara by rád dojel ve žlutém dresu až na pavé

Jako obvykle vyhrál Švýcar Fabian první část cyklistické Tour de France. Podařilo se mu to počtvrté v kariéře, tentokráte triumfoval v devítikilometrovém prologu v nizozemském Rotterdamu. Přestože byl hlavním favoritem prologu - a jeho vítězství snad nikoho nepřekvapilo, je něčím zvláštní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fabian Cancellara projíždí cílem prologu Tour de France

Fabian Cancellara projíždí cílem prologu Tour de France | Zdroj: ČTK

Má v kole motorek! Toto – byť nepřímé obvinění – mířilo na Fabiana Cancellaru po jeho dvou triumfech v jarních klasikách Kolem Flander a Paříž – Roubaix. Nejdříve se tomu smál, pak se musel hájit a v tom mu pomáhali i soupeři. Třeba Lance Armstrong se nechal po prologu Kolem Švýcarska slyšet, že Cancellara měl dva motorky – pravou a levou nohu.

Jenom na lidský pohon

Podobně, už opět s humorem, reagoval i sám Švýcar po triumfu v Rotterdamu. "Ano, už jsem to říkal ráno spolujezdcům, že s baterkou by to bylo za deset minut. Ale nakonec to nebylo baterií, ale díky mým nohám. Myslím, že jsem odvedl hodně dobrou práci na moc pěkné trati. A proto jsem opravdu, opravdu hrdý," prohlásil za cílem Fabian Cancellara.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bezmotorý Cancellara triumfoval v prologu Tour

Pak dodal, že nebere svou výhru jako nějakou odplatu těm, co mu nevěřili: "Ne, neberu to jako odvetu. Nepotřebuju něco dokazovat. Myslím, že to, co jsem předvedl, jsem ukázal v každém prologu na Tour de France. Stejně jako pokaždé, když jsem vyhrál. Jsem pyšný, že jsem to dokázal. Kolo navíc pořádně zkontrolovali. Už je to za mnou."

Vyšší cíle

Tolik možná k oficialitám a očekávaným řečem. Pak ale Fabian Cancellara přiznal, že tento triumf je pro něj přece jen zvláštní. "To je jasné. Myslím, že to bude můj 16. den ve žlutém dresu na Tour de France. To je velká věc, navíc hned na začátku. Pošestnácté povezu žlutý dres pro Švýcarsko. Myslím, že vítězství v prologu v tomto stylu je pokaždé úžasné," říkal Fabian Cancellara.

A protože dvě ze tří následujících etap z velké míry připomínají místa jeho úspěchů z jarních klasik, mohl by mu žlutý dres celkového lídra vydržet. Třeba až do Arenbegru, který je od jeho oblíbeného Roubaix, kde velmi rád vyhrává, jen 55 kilometrů. Obrazně řečeno, co by několikrát těžkou pavé dohodil: "Doufám v to, koukám se dopředu. Ale ještě jsou před námi etapy s cílem v Bruselu a ve Spa. Pro mě je ale teď důležité, že mám tenhle dres a zbytek nechám na další dny. Bylo by hezké dojet do Arenbergu ve žlutém, ale ještě pár dní zbývá."

Třeba ten dnešní s 223 a půl kilometru dlouhou etapou, která zavede cyklisty do Bruselu

Tomáš Kohout Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme