Cancellara ukázal na Tour cit pro fair play a přišel o žlutý trikot

Jako by se cyklistika dnes po letech vrátila ke své podstatě. Tvrdá etapa Tour de France mezi Bruselem a Spa v sobě měla snad všechno, co se dalo i nedalo čekat. Včetně vítězství Francouze Sylvaina Chavanela po dlouhém úniku, které mu navíc vyneslo žlutý dres celkového lídra. Hrdinou dne byl ale ten, kdo o něj dobrovolně přišel. Švýcar Fabian Cancellara.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fabian Cancellara vede peloton do cíle

Fabian Cancellara vede peloton do cíle | Zdroj: ČTK

Chvíle Sylvaina Chavanela jako jediného uprchlíka se 30 kilometrů před cílem už notně krátily. Jel ani ne minutu před pelotonem, nakonec byl ale v cíli sám a hlavní pole na něj ztratilo skoro čtyři minuty. Co se stalo? Na mokré silnici ve sjezdu přišel pád. A pak další a potom už je nikdo nepočítal.

Do té doby vedoucí muž Tour Fabian Cancellara situaci popsal: „Ať už to klouzalo, nebo ne, jeden jezdec zabrzdil, a pak je normální, že se letí na zem. Pak tam spadla i motorka. Mokré silnice, suché silnice, to je cyklistika. S tím umíme žít. Zítra je další den," vysvětloval v cíli švýcarský závodník, který přišel kvůli pádu o žlutý dres lídra.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cancellara ukázal na Tour cit pro fair play a přišel o žlutý trikot

Ne, že by se snad ošklivě zranil, ale Chavanelovi ho v podstatě dobrovolně přenechal. Jako vedoucí muž celkového pořadí se zachoval jako Boss. Rozhodl, že peloton zvolní, počká na zraněné a nebude spurtovat. Dohodl to i s ředitelem závodu.

„Když máte půl balíku na zemi, blíží se finiš a stejně chtějí spurtovat, není to fér. To byl důvod, proč jsem mluvil s Pescheuxem a s rozhodčími, aby dnes zrušili sprintérské bonifikace v cíli. A aby se počítaly jen ty za etapové prvenství," popsal Cancellara.

Jsou i důležitější věci

A tak se také stalo. Fabian Cancellara využil svého práva a bráno do důsledku možná i povinnosti a šéfoval potlučenému pelotonu. Pády totiž postihly nejen jeho týmové kolegy bratry Schlecky.

„Pro mě tu šlo o respekt. A ostatní ho prokázali také. Znamenalo to: hej, kluci, cyklistika je jen malá část vašeho života. Počítá se mnohem více věcí. Myslím, že férovost je ve sportu to nejdůležitější," popisoval Fabian Cancellara, jak ostatním cyklistům vysvětloval, co po nich chce.

A že potom sám přišel o ceněný žlutý dres? To ho netrápilo. Hlavně ho těšilo, že se cyklisté dokážou zachovat i dnes v duchu nepsaných pravidel: „To je nakonec z dneška to dobré. Žlutý dres je pryč, ale to je cyklistika," prohlásil smířeně Boss pelotonu Fabian Cancellara.

Tomáš Kohout, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme