Carlsen s Karjakinem remizovali i ve 12. partii. O šachovém mistru světa rozhodne tie-break

Souboj o šachového mistra světa dvanáct klasických partií nerozhodlo. Obhájce titulu Magnus Carlsen z Norska a Rus Sergej Karjakin jsou na tom v New Yorku bodově stejně 6:6. Poslední hra skončila rychlou remízou a rozhodne tie-break – partie se zkráceným časovým limitem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

I dvanáctá partie Magnuse Carlsena a Sergeje Karjakina skončila remízou

I dvanáctá partie Magnuse Carlsena a Sergeje Karjakina skončila remízou | Zdroj: Reuters

Teoretickou výhodu mohl ve 12 partii mít Carlsen, který začínál a měl tedy bíle figury. Jenže ani Nor, ani Rus Karjakin se nepustili do nějaké šachové divočiny, hlavní úkol byl jasný - neudělat chybu.

Za 35 minut, po 30 tazích, se oba hráči domluvili na remíze, obhájce titulu Magnus Carlsen se za to fanouškům ihned po ukončení partie omluvil.

O titulu mistra světa v šachu by mohla rozhodnout blesková partie. Ta bývá o štěstí, míní Láznička

Číst článek

V New Yorku teď oba šachisty čeká tie-break, partie se zkráceným časovým limitem. Začne se čtyřmi v rapid šachu s limitem 25 minut pro každého hráče.

Pokud se nerozhodne, mohou Carlsen a Karajkinem odehrát až deset dalších partií bleskové šachu - v nich už je pouze 5 minut pro každého šachistu.

A pokud by i po partiích bleskového šachu byla remíza, rozhodne tzv. armagedon. Pět minut pro hráče s bílými figurami, o minutu méně pro toho s černými, kterému ale k triumfu stačí uhrát remízu.

Mirko Vasić, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme