Čečenský prezident chová v Česku špičkové koně, kvůli sankcím je odveze

Rusko-ukrajinský konflikt má dopady i do nezvyklých oblastí. Protiruské sankce, které platí v zemích Evropské unie, totiž ovlivňují i české dostihy. Elitní koně čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova, které trénují pod horou Říp, už totiž Českou republiku v prestižních závodech v západní Evropě reprezentovat nemůžou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ramzan Kadyrov, který nedávno oslavil 38. narozeniny, představuje nejokázalejšího a – spíše v negativním pojetí – nejbarvitějšího vůdce v Rusku, jenž na sebe strhává stále více pozornosti a je často citován v médiích

Ramzan Kadyrov, který nedávno oslavil 38. narozeniny, představuje nejokázalejšího a – spíše v negativním pojetí – nejbarvitějšího vůdce v Rusku, jenž na sebe strhává stále více pozornosti a je často citován v médiích | Foto: CC BY 3.0, Government.ru

V moderních stájích ve vesničce Krabčice, která má necelých 900 obyvatel, se spokojeně procházejí koně, ze kterých mají respekt i dostihoví odborníci ve Francii nebo Německu. Plnokrevníci ale patří muži, který je na černé listině Evropské unie.

A protože vůdce autonomní Čečenské republiky Ramzan Kadyrov dlouhodobě podporuje prezidenta Putina, platí protiruské sankce i pro něj.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ramzan Kadyrov stáhne své dostihové koně z ČR, jejich zisky blokují protiruské sankce

„V praxi to znamená, že byly zmrazeny veškeré jeho finanční prostředky a hospodářské zdroje na území České republiky, respektive celé Evropské unie,“ přibližuje Gabriela Štěpanyová z ministerstva financí.

Stáj Ramzana Kadyrova sice může dál v Česku fungovat, ale zisk z výher nesmí použít na nic jiného než na nezbytné provozní náklady. Peníze, které tuto hodnotu přesáhnou, tak budou zajištěny českým ministerstvem financí.

A to se samozřejmě majiteli, který si chtěl nedaleko Roudnice nad Labem vybudovat stáj s elitními koňmi pro dostihy v západní Evropě, vůbec nelíbí.

Ramzan Achmadovič Kadyrov
Narozen 5. října 1976
Syn bývalého čečenského prezidenta a bojovníka Achmata Kadyrova.
V roce 2004 obdržel od Vladimira Putina titul „Hrdina Ruské federace“.
V roce 2007 vyhrál volby a stal se čečenským prezidentem.
Je ženatý, s manželkou Medni má 8 dětí.
Aktivní sportovec. Do roku 2000 boxoval, je předsedou fotbalového klubu Terek Groznyj.
Kromě dostihových koní je jeho zálibou také sbírka luxusních automobilů.

„Říkal mi, že je naštvaný. Až se sankce zruší, tak všichni koně půjdou zpátky do Ruska. A přitom si tady chtěl vybudovat základnu. Je z toho znechucený,“ vysvětluje uznávaný trenér rovinových koní Arslangirej Šavujev, který se stará mimo jiné o přípravu koní Ramzana Kadyrova.

Namísto usídlení pod horou Říp teď elitní koně jako Dashing Home nebo Aldar, kteří v Česku jen těžko hledají konkurenci, čekají na zrušení sankcí, aby mohli ze střední Evropy vyrazit na východ.

„Pro něho je důležité, aby koně běhali v Dubaji, ale chtěl je mít i tady. Škoda. Je to špatné pro český turf, protože už nebudou v Evropě reprezentovat Českou republiku,“ mrzí Šavujeva i to, že zdejší rovinové dostihy přijdou také o dva plemenné hřebce se skvělou třídou, po kterých toužili například Irové a Poláci.

Jedním z nich je kůň Michail Glinka, který běžel dokonce Cenu vítězného oblouku ve Francii, tedy nejbohatší evropský dostih o 5 milionů eur.

 

Конный спорт имеет свои особенности. Работа с чистокровными лошадями не останавливается ни на один день. Сегодня я наблюдал за тренировкой перспективных жеребцов, которые успели завоевать призы на крупных международных скачках. С удовольствием пообщался с "Сюрпризом". Мы очень хорошо понимаем друг друга. Я убеждён, что лошади имеют высокий интеллект, глубоко преданы заботливому хозяину и никогда не предадут настоящего всадника. #Россия #Чечня #Лошадь #Скачки

Fotka zveřejněná uživatelem Аллах Велик!!! (@kadyrov_95),Lis 21, 2015 v 8:23 PST

Jakub Marek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme