Češi získali na premiérových OH mládeže sedm medailí

Letní olympijské hry mládeže v Singapuru jsou minulostí. Hry skončily ve čtvrtek večer závěrečným ceremoniálem. Nejúspěšnější zemí se stala Čína, která získala 51 medailí, z toho 30 zlatých. Na druhém místě skončilo Rusko s pětačtyřiceti a Jižní Korea s dvaceti cennými kovy. Čeští sportovci nakonec získali sedm medailí, z toho dvě zlaté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká výprava na 1. letních olympijských hrách mládeže a Robert Mikoláš.

Česká výprava na 1. letních olympijských hrách mládeže a Robert Mikoláš. | Foto: Robert Mikoláš

Plovoucí podium v Marina Bay se při závěrečném ceremoniálu zaplnilo sportovci z rekordního počtu 205 zemí a regionů. Do Singapuru jich tak přijelo více než na Letní olympijské hry v Pekingu před dvěma lety.

Medaili získalo 93 z nich, což je také nevídané. Navíc právě toho si cení i prezident Mezinárodního olympijského výboru Jacques Rogge. Na druhé straně organizátoři her oficiálně medailové zisky neuváděli.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Singapuru skončily první olympijské hry mládeže

Jen o vítězství tento sportovní svátek mladých lidí ve věku od 14 do 18 let totiž být neměl. Ze zisku medailí měli přesto radost všichni a neskrývali ani emoce:

"Když jsem šla na vyhlášení kolem trenérů, co se na mě byli podívat, tak jsem začala brečet. A pak už jsem brečela pořád," svěřuje se česká plavkyně Barbora Zavadová, která v polohovém závodě na 200 metrů vybojovala bronz.

Olympijské hry mládeže her si získaly popularitu i díky sociálním sítím. Jen jejich stránky na Facebooku mají přes sto tisíc fanoušků, Na YouTube pak Hry sledovalo několik milionů lidí.

Podle prezidenta Mezinárodního olympijského výboru Jacquee Rogga předčila olympiáda veškerá očekávání. Dle tradice pak svolal všechny mladé sportovce na příští, tedy už druhé letní hry do čínského Nankingu, které se budou konat v roce 2014. Krátce poté pak zhasl i olympijský oheň.

Robert Mikoláš, Alena Benešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme