Česká dráhová cyklistika doufá v lepší časy. V brněnské Dukle vyrůstají dva talenti

Česká dráhová cyklistika neprožívá v poslední době nijak zvlášť úspěšné sezóny, alespoň co se týká kategorií mužů a žen. Jedinou výjimkou je evropský titul Pavla Kelemena v keirinu. Úplně jinak je to ale v juniorské kategorii. Před týdnem skončila olympiáda v Riu a pomalu už se rozbíhá příprava na další hry za čtyři roky v Tokiu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dráhová cyklistika (ilustrační foto)

Dráhová cyklistika (ilustrační foto) | Foto: Wikimedia Commons

Zářit na nich by mohly hned dva výjimečné cyklistické talenty z Dukly Brno, které v mládežnických kategoriích sbíraly medaile na evropských a světových šampionátech.

„Tomu sportu opravdu dávám všechno. Trénuji dvakrát denně, chodím do sauny, na masáž a tak podobně,“ popisuje svůj každodenní tréninkový dril trojnásobný juniorský mistr světa Jiří Janošek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomu sportu opravdu dávám všechno, říká trojnásobný juniorský mistr světa v dráhové cyklistice Jiří Janošek

Dvě medaile už vybojoval i na evropském šampionátu do třiadvaceti let. Navíc je i nejlepším juniorským sportovcem Evropy za loňský rok. O jeho kvalitách nepochybuje ani trenér Dukly Brno Svatopluk Buchta.

„Jirka je závodník – když mu dáte číslo na záda, tak mu seberete deset kilo. V přípravě se kroutí, má problémy a nejde mu to. Pak přijde na závody a je to jiný člověk. Jirka je velká naděje české cyklistiky,“ vysvětluje kouč brněnské Dukly.

Dalším mimořádným příslibem pro budoucnost česká dráhové cyklistiky je podle Svatopluka Buchty Sára Kaňkovská.

„Je to mistryně světa juniorů v keirinu, tedy v disciplíně, kterou ženské normálně nejezdí. Je to stejné, jako by dělala box. Z juniorů do ženských je ještě daleko, ale Sára zajela český rekord na 200 metrů časem 11,3, přičemž letos na olympiádě stačilo na postup 11 rovných. Sára má velký potenciál, takže už ji budeme chystat na Tokio,“ tvrdí trenér Svatopluk Buchta.

Quintana zvládl závěr 8. etapy Vuelty a je novým lídrem. König se posunul na páté místo

Číst článek

Sára Kaňkovská teď potřebuje především zvládnout přechod mezi ženy do kategorie do třiadvaceti let.

„Budu jezdit těžší převody, abych s těma holkama mohla závodit. Bude to o přidávání závaží, ale i náročnějším tréninku,“ ví mladá cyklistka.

Hodně bohatou olympijskou inspiraci má Sára Kaňkovská přímo v rodině. Na hrách startoval jak její otec Martin Kaňkovský, tak strýc Alois Kaňkovský, který je i mistrem světa v omniu.

„Dostat se na olympiádu je můj sen a třeba tam i zazářit. Hrozně bych si to přála a udělám pro to maximum,“ tvrdí juniorská mistryně světa v keirinu Sára Kaňkovská.

Tomáš Minarčík, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme