České basketbalistky do 16 let podle trenéra vyhrály ME díky obětavosti a silné psychice

Od roku 1989 čekala česká basketbalová reprezentace na titul z mistrovství Evropy kadetek do 16 let. Dočkala se na letošním šampionátu v Portugalsku. Ve finále svěřenkyně kouče Richarda Fouska porazily domácí tým 79:55. Trenér po příletu do Prahy vyzdvihl týmovou hru a obětavost Češek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České basketbalistky po příletu z vítězného ME do 16 let

České basketbalistky po příletu z vítězného ME do 16 let | Foto: ČBF

„Byli jsme silní v tom, že jsme vydrželi hrát celý zápas. Měli jsme třeba špatné začátky, ale byli jsme silní psychicky,“ řekl trenér, který přivedl české kadetky do finále ME potřetí v řadě. Ale poprvé k titulu.

Dvě finálové porážky tak dost možná formovaly i tento úspěch, i když na něj už dosáhly jiné hráčky.

„Předchozí týmy měly víc individualit, kdežto tento byl týmovější, pracovitější, obětavější,“ dodal Fousek. V některých zápasech prý ale jeho svěřenkyně také měly štěstí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Jakuba Kanty z příletu basketbalových mistryň Evropy do 16 let na pražské letiště

Podle nejlepší hráčky finálového klání Terezy Vitulové Češky hlavně chtěly postoupit na mistrovství světa, tedy postoupit do semifinále. Věřily, že to dokážou. Finále bylo skvělým bonusem.

„Je to něco neuvěřitelného, hrát před pěti tisíci diváky. Pro mě osobně to byl nejlepší zápas v životě. Jsem strašně moc pyšná na to, co jsme dokázaly,“ řekla Vitolová, která i proti domácímu týmu dosáhla na ceněný double-double.

Mistryně Evropy už si pomalu můžou rezervovat lístky do Španělska, kde si příští rok zahrají na světovém šampionátu basketbalistek do 17 let.

Jakub Kanta, David Bernardy Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme