České basketbalistky po porážce s Kanadou na MS končí v osmifinále

Reprezentace českých basketbalistek stříbrné medaile na světovém šampionátu v Turecku neobhájí. S turnajem se loučí už po osmifinále, ve kterém Češky nestačily na Kanaďanky 71:91. Ty se tak ve čtvrtfinále utkájí s Austrálií.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na pozici pivotky se na MS daří i Iloně Burgrové

Na pozici pivotky se na MS daří i Iloně Burgrové | Zdroj: ČTK

Kanada obsadila v základní skupině B třetí místo. Po úvodní výhře nad Mozambikem nestačila na domácí Turecko. V boji o druhé místo a výhodnější pozici v osmifinále včera kanadské reprezentanty o 4 body podlehly Francii. Večerní utkání na nich ovšem dnes nebylo znát a připsaly si teprve druhé, ale velmi důležité vítězství.

Češky do osmifinále postoupily ze druhého místa skupiny A, když porazily Brazílii, Japonsko, ale v boji o vítězství ve skupině a přímý postup prohrály se Španělskem. V Istanbulském play-off se už nepředstaví.

Česká republika - Kanada 71:91 (13:22, 32:44, 55:65)

První body utkání měla stejně jako v předešlých zápasech na svědomí rozehrávačka Kateřina Bartoňová, když trefila trojku. Vývoj skóre byl posléze vyrovnaný až do doby, kdy Petra Kulichová zaznamenala po faulu svoji první osobní chybu a za následné protesty také technickou.

I proto měly Kanaďanky po první čtvrtině náskok 9 bodů. Nástup do druhé desetiminutovky ale výběru kouče Lubora Blažka vyšel a dotáhl se až na 21:24.

Jenže pak si při snaze zblokovat střelecký pokus soupeřky připsala třetí faul Kulichová a po jejím odstoupení z palubovky Češky nedokázaly zastavovat útoky Kanaďanek.

Do dvouciferného vedení se dostaly dvě a půl minuty před koncem poločasu, na což reagovala česká lavička oddechovým časem. Ani ten už ale nic nezměnil na tom, že do šaten odcházely české basketbalistky s velkým mankem.

Nedařilo se jim v obraně a v útoku se prosazovaly sporadicky a především zásluhou Kulichové s Elhotovou, a proto byl poločasový stav 32:44. Rozdíl ve skóre tak byl úplně stejný jako ve stejné fázi utkání turnaje v Karlových Varech, který po vítězství nad Kanadou v koncovce nakonec ovládly.

České basketbalistky v přípravě na zápas | Foto: Pavel Petr

Pod deset bodů rozdílu upravovala po necelých dvou minutách hry ve druhé půli po zisku a snadném koši Burgrová. Ani výšková převaha českých hráček ovšem v dosavadním průběhu neznamenala převahu na doskoku, především na tom útočném pak soupeřky dominovaly.

Po úspěšné trojce Gaucherové a odskočily Kanaďanky na rozdíl 14 bodů. Kouč Blažek pak prostřídal, jeho svěřenkyně hrály agresivněji a zkoušely i zónovou obranu.

Manko následující tři minuty nenarůstalo, ale ani se nezmenšovalo. O jediný český bod se v tomto úseky hru postarala jedním proměněným hodem kapitánka Vítečková.

Kanaďanky se ale probraly a rázem vedly už o 17 bodů. Následně snížila po rychlém nájezdu Hejdová a po ní trojkou ještě Vítečková. Po oddechovém čase Kanady minutu a půl před koncem 3. čtvrtiny se česká kapitánka postarala o všechny body svého týmu a Češky tak ztrácely 55:65.

V šatně jsme si něco řekly, ale hrály jsme opak, mrzelo basketbalistku Stejskalovou

Číst článek

V posledním dějství se jednociferný rozdíl ve skóre objevil jen na krátkou chvíli po pár sekundách hry. Práce obou týmů v útoku pak převyšovala tu obranou. Kanaďanky si vypracovávali jednoduché koše po rychlých kombinacích. Češky zase proměňovaly otevřené střely do stavu 67:80 tři minuty před koncem.

Na další přesnou tříbodovou střelu soupeřek a 17 bodů ztráty reagoval oddechovým časem Lubor Blažek. Vyřazení v osmifinále šampionátu v Turecku už české basketbalistky neodvrátily, Kanadě podlehly 71:91.

Nejlepší českou střelkyní byla Eva Vítečková se 17 body, za necelých 12 minut hry stihla 12 bodů Michaela Stejskalová, Elhotová konto soupeřek zatížila 13 body a Kulichová jich přidala 12.

Nejvíce bodů: Gaucherová 17, Fieldsová 15, K. Plouffeová 13 - Vítečková 17, Elhotová 13, Kulichová a Zrůstová po 12. Rozhodčí: Bonnerová (USA), Zamojski (Pol.), Wang Ce-po (Čína). Fauly: 23:18. Trestné hody: 22/19 - 23/16. Doskoky: 41:23. Trojky: 4:3

Mistrovství světa basketbalistek v Turecku:

Osmifinále:
Kanada - ČR 91:71 (44:32)
Francie - Brazílie 61:48 (26:15)
Čína - Bělorusko 72:67 (32:43)
Srbsko - Kuba 86:79 (42:39)

Čtvrtfinálové dvojice:
Austrálie - Kanada
Španělsko - Čína
USA - Francie
Turecko - Srbsko

Jakub Kanta, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme