České basketbalistky udolaly na ME Ukrajinu a drží šanci na postup ze skupiny

Až v dramatickém závěru porazily české basketbalistky na mistrovství Evropy v rumunském Temešváru výběr Ukrajiny 80:79 a drží šanci na postup ze skupiny i šanci na účast na olympijských hrách v Rio de Janeiru.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radost českých basketbalistek po vítězství nad Ukrajinou

Radost českých basketbalistek po vítězství nad Ukrajinou | Foto: Václav Mudra/ ČBF

První čtvrtina byla plně v režii českého družstva. České basketbalistky rychle vedly 5:0 a i v dalších minutách navyšovaly svůj náskok. Za stavu 11:4 si vzaly Ukrajinky první time-out, ale po něm přišla další šňůra sedmi českých bodů.

Po první desetiminutovce tak měly Češky náskok 14 bodů a nastřílely krásných 31 bodů! Druhá čtvrtina už samozřejmě takové bodové hody nenabídla a ukrajinské hráčky toho využily a snížily na rozdíl deseti bodů. Na menší než devítibodový rozdíl ale české hráčky své soupeřky nepustily.

Hned v úvodu třetí čtvrtiny Ukrajinky snížily na rozdíl osmi bodů, ale česká odpověď byla rychlá. Po trojce Elhotové odskočilo české družstvo zase na 13 bodů. Nicméně Ukrajinky bojovaly dál a na konci třetí čtvrtiny byl ve skóre rozdíl pouhých sedmi bodů.

Poslední část hry nakonec nabídla obrovské drama. Ukrajina dvě minuty před koncem vyrovnala na 74:74, když Jagupovová proměnila dva trestné hody. Vzápětí ale stejná hráčka ztratila v útoku míč a Hanušová vrátila Češkám vedení.

V poslední minutě se ukrajinské družstvo dostalo poprvé v zápase do vedení, když Dorogobuzovová proměnila tříbodový pokus. Bortelová si ale při dalším útoku vynutila faul a 24 vteřin před koncem proměnila oba trestné hody – 78:77.

Z výborně rozehraného zápasu nakonec bylo drama se šťastným koncem | Foto: Václav Mudra/ ČBF

Při posledním útoku Ukrajinka šlápla s míčem na autovou čáru a zbytečnou chybou připravila svůj tým o míč i o šanci na vítězství. V závěru ještě Bortelová proměnila dva trestné hody a poslední koš Ukrajiny už na českém vítězství nic nezměnil.

Mistrovství Evropy v basketbalu žen:

Skupina A:
ČR - Ukrajina 80:79 (31:17, 48:38, 62:55)
Nejvíce bodů: Elhotová a Hanušová po 23, Burgrová a Bortelová po 12 - Jagupovová 32, Chomenčuková 14, Mirčevová 13. Fauly: 18:23. Trestné hody: 20/18 - 16/12. Trojky: 6:5. Doskoky: 31:39.

Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme