České basketbalisty má na ME táhnout i (ne)sebevědomý Američan Schilb

Zatímco naturalizovanými cizinci se to ve světě sportu jenom hemží, český mužský basketbal zná v tomto směru zatím jen tři případy. Tím posledním je Blake Schilb. Ten se dnes stane druhým Američanem v historii, který se na evropském šampionátu představí v českém dresu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Blake Schilb se v Rize chystá na první duel ME proti Estonsku

Blake Schilb se v Rize chystá na první duel ME proti Estonsku | Foto: Michal Jurman

Dvoumetrový potetovaný chlapík se prohání po tréninkové hale v olympijském sportovním centru v Rize a podle jeho ladných pohybů šelmy by mu nikdo netipoval 31 let.

„Je úžasné říct, že jsem jedním z těchhle kluků, že reprezentuji Českou republiku,“ hrdě hlásí Blake Schilb.

Přehrát

00:00 / 00:00

Naše cíle na mistrovství Evropy jsou vysoké, neskrývá ambice Blake Schilb

Chvíli na to spolehlivě proměňuje šestky, zatímco bezostyšně vede rozhovor s kolegy. „Povídá si, ale stejně dá. Prostě Američan,“ usmívá se Martin Peterka, tiskový mluvčí českého týmu.

Typické americké sebevědomí přitom Schilbovi vlastní není. Zapadnout do národního výběru tichému obrovi, který si v Česku našel ženu, s níž má dvě děti, také chvíli trvalo.

„Už se ale otevřel. Poslední dva týdny dělá jen srandičky,“ říká Tomáš Satoranský.

Blake Schilb po tréninku ČR reprezentace v dějišti ME | Foto: Michal Jurman

A právě 14 dnů drží Schilb v rukou český pas. A přesně tuto dobu už také ví, že na něj budou noví spoluhráči od dnešního dne hodně spoléhat. Právě on má být totiž na startujícím evropském šampionátu tím stěžejním typickým střelcem, na kterého reprezentace už několik let čeká.

„Přípravné zápasy jsou jedna věc. Na papíře výsledky nevypadají dobře, ale postupně jsme se zlepšovali a cítíme se opravdu skvěle. Naše cíle jsou vysoké,“ slibuje před prvním zápase na šampionátu proti Estonsku muž, který dnes naváže na legendárního Maurice Whitfielda.

Tento první naturalizovaný Američan se v českém dresu objevil ve Španělsku na evropském šampionátu už před osmi lety.

Michal Jurman, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme