České curlerky obsadily na mistrovství Evropy čtvrté místo

Češky nedosáhly na medaili z mistrovství Evropy v curlingu, čtvrtým místem ale vybojovaly nejlepší umístění žen na evropském šampionátu. Výběr vedený skipkou Annou Kubeškovou dnes nejdříve v Braeheadu prohrál v semifinále se Švédkami předčasně v osmém endu 2:9 a ve večerním duelu o bronz podlehl domácím Skotkám 2:6.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Curling (Detroit)

Curling (Detroit) | Foto: Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0), A Healthier Michigan

Zatím jedinou českou medaili na mistrovství Evropy vybojovali muži, kteří v roce 2012 získali bronz pod vedením skipa Jiřího Snítila.

„Momentálně převažují smutek a zklamání, ale až si zpětně projedeme celý šampionát, tak to budeme brát jako velký úspěch,“ řekla v telefonickém rozhovoru Kubešková a k zápasům v semifinále a o třetí místo dodala: „Rozhodně se nebudeme vymlouvat, že jsme neměly štěstí. Nebylo na naší straně, ale soupeřky byly lepší a čtvrté místo pravděpodobně odpovídá tomu, jak na tom teď jsme.“

Češky se dostaly poprvé na evropském šampionátu do play off, ale to jako by jim svazovalo ruce a v semifinále od začátku dělaly drobné chyby. V prvním endu ještě Kubešková situaci zachránila, ale na konci třetího endu získaly soupeřky čtyři body.

Češky jsou na curlingovém ME v semifinále. Je to historický úspěch, ale nechceme na to myslet, říká skipka

Číst článek

V pátém endu sice přišel první český bod, ale obrat se po poradě s kanadským koučem českého týmu Mervem Fongerem nekonal. Naopak v šestém endu Kubešková nezvládla posledním pokusem vyražení dvou kamenů, což znamenalo tři body a Češky prohrávaly 1:7.

Švédská skipka Anna Hasselborgová byla neomylná a po českém bodu v sedmém a dvou švédských v osmém endu duel skončil. „Dvě Švédky odehrály zápas z pohledu statistiky se stoprocentní úspěšností, což je skoro nevídané a u žen se to moc nestává,“ řekla Kubešková.

O dvě hodiny později nastoupily české hráčky k boji o bronz. Po dvou endech prohrávaly 0:2 a po čtyřech 1:4. V pátém snížily na 2:4, ale pak přidaly Skotky po bodu v osmém a devátém endu a desátý už se nehrál.

Rozdíl byl znát

„Základní částí jsme prošly celkem s klidem, ale tady už byl znát rozdíl. Nemohly jsme se dostat do hry a zatím na to nemáme,“ řekla Kubešková, ale čtvrtého místa si cenila. „Kdyby nám to někdo nabídl před turnajem, tak to bereme všemi deseti a neremcáme, ale skončit dvěma prohrami není příjemné,“ dodala Kubešková, kterou za deset dnů čeká s týmem turnaj v novém olympijském centru v Číně.

Češky díky umístění mezi nejlepší sedmičkou ME postoupily na mistrovství světa, kde se bude bojovat o body do kvalifikace o olympijské hry 2018 v Pchjongčchangu. O tom, který tým bude Česko reprezentovat, se rozhodne v národní kvalifikaci v lednu.

Ve finále se v sobotu střetnou Švédky s obhájkyněmi titulu z Ruska, které v semifinále přehrály Skotsko už po osmém endu 11:6.

Českým mužům se na ME nepodařilo postoupit zpět do elitní skupiny A. V divizi B sice vyhráli základní část, ale v pátečním večerním semifinále tým vedený otcem Kubeškové Karlem Kubeškou prohrál se Slovenskem těsně 8:9. Po následném vítězství 10:3 nad Izraelem skončili Češi třetí.

„Skupina B je celá vlastně o jednom zápase a tím je semifinále. To jsme prohráli a tím zůstáváme v béčku. Třinácté místo v Evropě je zhruba odpovídající české úrovni. Víme, že musíme dále pracovat,“ řekl Kubeška.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme