České kluby amerického fotbalu se snaží herní kvalitu zvýšit angažováním hráčů z USA

Americký fotbal má v České republice tradici už přes dvě desítky let, ale v popularitě mezi širší veřejností a fanoušky oproti ostatním sportům zaostává. Naopak mezi odborníky se posouvá i díky mezinárodním konfrontacím v pomyslném žebříčku výš.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý quarterback Oaklandu Raiders Kyle Caballero oblékne dres Prague Black Panthers

Bývalý quarterback Oaklandu Raiders Kyle Caballero oblékne dres Prague Black Panthers | Foto: František Kuna | Zdroj: Český rozhlas

Pomoci tomu má i narůstající členská základna, která neumožňuje jen rozšíření počtu ligových divizí.

„Spousta týmů, které dříve hrály verzi v menším počtu hráčů, začaly hrát plnohodnotný fotbal v jedenácti hráčích,“ říká Filip Hobza, předseda České asociace amerického fotbalu, která registruje 25 klubů a přes 2 tisíce aktivních členů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O současné pozici amerického fotbalu v Česku si s předsedou asociace Filipem Hobzou povídal Jakub Kanta

„Je tady celá řada lidí, kteří sledují NFL, ale někteří možná netuší, že se americký fotbal hraje i u nás. A pokud to vědí, tak možná nevědí, jak je český americký fotbal kvalitní,“ myslí Filip Hobza.

Česká reprezentace patří v rámci Evropy do divize B. „Na posledním ME skončila na 9. místě. Věřím, že v rámci klubové úrovně na tom nejsme hůře,“ dodává předseda České asociace amerického fotbalu.

Nejlepším klubem posledních let je v Česku bezpochyby Prague Black Panthers. Kromě protivníků z české ligy ale podobně jako třeba basketbalový Nymburk hledá konkurenci v zahraniční soutěži.

Americký fotbalista je ohromný atlet, říká Jan Dundáček z Prague Black Panthers

Číst článek

„Rozhodli jsme se hrát souběžně s českou ligou i tu rakouskou. Herně je na trochu lepší úrovni,“ říká sportovní ředitel pražského celku Daniel Leško. „Rakouská liga je jednou z nejlepších soutěží,“ potvrzuje Filip Hobza.

Zvedat herní úroveň v tuzemsku se kluby snaží především angažováním amerických hráčů, převážně z kolejí. A docela se jim to daří i vyplácí. Ve většině týmů v elitní divizi totiž alespoň jeden působí.

Kyle Caballero s výstrojí na americký fotbal | Foto: František Kuna

„Je to pochopitelně o financích, nebo o domluvení podmínek. Hráči, kteří za sebou mají kariéru v NFL, jsou pochopitelně finančně zajištěni. Může to pro ně ale být výzva, pomoci rozvoji amerického fotbalu v Evropě. Spíše sem ale přicházejí mladí hráči, kteří jsou i tak úrovní vysoko nad našimi hráči. Možná ti nejlepší se jim trochu přiblíží,“ vysvětluje předseda asociace.

Ční mezi nimi Kyle Newhall-Caballero, který nakoukl i do nejlepší ligy světa - americké NFL, kde měsíc působil jako čtvrtý quarterback celku Oakland Raiders.

Hvězda ze zámoří vidí prostro na zlepšení

„Z vysokých škol vychází ohromné množství quarterbacků, kteří se do NFL chtějí dostat. Už jen dostat se do top 100 v Americe znamená, že si v soutěži alespoň na chvíli zahrajete,“ říká Caballerův spoluhráč z Black Panthers Jan Dundáček, který si v této sezoně zvyká i na amerického trenéra.

Kvalitu české soutěže a hráčů může asi nejpovolaněji posoudit právě sedmadvacetiletý Caballero, který se po sezoně chystá zkusit opět štěstí v zámoří.

„Rozdíl je opravdu velký. Je tu pár hráčů, kteří jsou šikovní, s citem pro hru a mohli by hrát na univerzitě. Ovšem většina se stále učí a prostor na zlepšení vidím veliký. Kdybych se to snažil opravdu srovnat, řeknu třetí výkonnostní univerzitní divize,“ hodnotil Kyle Newhall-Caballero.

Jakub Kanta, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme