České občanství má Dmytrijev 2 roky. Už překonal národní rekord a sní o Riu

Teprve před dvěma lety získal plavec Roman Dmytrijev české občanství a nyní už vyhlíží svou premiérovou účast na seniorském mistrovství světa. To se koná letos v Rusku, tedy zemi, ke které má coby rodák z Ukrajiny - jak sám říká - hodně vřelý vztah.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Dmytrijev, znakařský mistr republiky

Roman Dmytrijev, znakařský mistr republiky | Foto: Michal Jurman

„Rodiče dost podporují Rusko a nechápu, co se děje na Ukrajině, protože proti Rusku bojují. Myslím, že by se ho měli držet,“ má 20letý Roman Dmytrijev jasný názor na vztahy Ukrajiny s Ruskem.

Loňská anexe Krymu ze strany Ruska se ho přitom bytostně dotýkala. „Máme na Krymu barák. Babička a děda tam bydlí a hodně často tam jezdíme k moři,“ vysvětluje. Více než politickou situaci rodné země ale řeší Roman už 13 let svoji středoevropskou přítomnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plavání, školu i rusko-ukrajinskou krizi probral s Romanem Dmytrijevem reportér ČRo Michal Jurman

České občanství dostal před pouhými dvěma roky a loni se i díky němu postaral o překonání druhého nejstaršího národního plaveckého maxima. Na znakařské dvoustovce zastavil stopky téměř přesně na hranici dvou minut.

Právě na plavání se soustředí mnohem víc než třeba na školu. „Mám výuční list na kuchaře. Škola mě nebaví a kuchař bylo to nejlepší, co mě bavilo. Asi tak,“ usmívá se milovník sushi, který si díky svému kulinářskému zájmu patřičně užívá i aktuální pobyt na světovém šampionátu v Kazani.

Občerstvovat se totiž v univerzitní vesnici může v evropské, asijské nebo arabské restauraci. Pak je zde i typické jídlo Tatarstánu a Ruska. Z rukávu Roman vysolí i pár tradičně ukrajinských pochutin.

Kuchtík a muž mnoha národností přitom ale dobře ví, co by mu chutnalo suverénně ze všeho nejvíc. O účasti na olympijských hrách ale zatím mluví raději tiše a jen v náznacích. Co ví ale jistě je to, že zadělat na ni chce už v těchto dnech v Rusku.

Michal Jurman, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme