České plavání na MS v Kataru reprezentuje také rozhodčí Luboš Imryšek

Úvodní dopoledním programem bylo v katarském Dauhá odstartováno 12. mistrovství světa v krátkém bazénu. To je nejen vůbec nejpočetnějším, co do účasti sportovců, ale přináší i premiérově výrazné změny pravidel pro samotné plavce. Dohlížet na ně bude v perském emirátu po dlouhé době také jediný český zástupce mezi rozhodčími - Luboš Imryšek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Luboš Imryšek patří mezi třicítku rozhodčích, kteří budou v Kataru dohlížet na dodržování pravidel

Luboš Imryšek patří mezi třicítku rozhodčích, kteří budou v Kataru dohlížet na dodržování pravidel | Foto: Michal Jurman

„Pokud se nemýlím, tak na světové úrovni se na posledy pohyboval pan Srb. To už bude minimálně deset let zpátky,“ vzpomíná 59letý pražský rodák, který je jedním z devíti evropských sudích. Celkově jich do Kataru dorazily tři desítky.

Luboš Imryšek kdysi sám závodně plaval, věnoval se úspěšně rychlostní kanoistice i společenskému tanci. Nyní už 18. rokem dělá práci plaveckého rozhodčího. Na mistrovství světa si ale odbývá svoji premiéru a rozhodně nebude jednoduchá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pokud si rozhodčí není jistý svým výrokem, tak dává za pravdu závodníkovi, říká sudí Luboš Imryška, který bude v Kataru dohlížet na dodržování nových pravidel

Možná i z toho důvodu, že těsně před startem šampionátu byly odsouhlaseny změny v pravidlech. Týkají se znakařů a hlavně prsařů, kteří nyní mohou do své techniky zapojit tzv. delfínový kop. Ten by měl výrazně vylepšit dosavadní časy na jednotlivých tratích.

„Na krátkých tratích, kde je dvojnásobek obrátek, by mohly být k vidění světové rekordy. Někteří plavci se možná přeučí, třeba zjistí, že je to pro ně lepší. I já to budu s taťkou zkoušet,“ podotkla prsařka Petra Chocová.

Rozhodčí podle Imryška už nebudou tolik připomínat rybáře koukající do hladiny na tvar vln a vírů, které prozrazovaly vždy špatnou techniku prsařů. Znakaři si zase mohou v Kataru na start nově objednat speciální startovní blok.

„Není to pro mě až tak zásadní novinka. Výhodou je, že mi to na startu neuklouzne a můžu být jistější,“ pochvaluje si česká medailová naděje Simona Baumrtová.

Práce rozhodčích bude analyzována dvakrát denně

Rozhodčí budou mít v Dauhá hodně napilno a to nejen kvůli instalaci znakařských hrazdiček před startem závodů. Jejich práce bude přitom podrobována podle Imryška pečlivé analýze hned dvakrát denně.

„Rozebírá se, jak den proběhl, k jakým chybám došlo z pohledu vrchního rozhodčího, na co se soustředit,“ prozrazuje český sudí. Může tak dojít i na situaci, kterou už Imryšek zažil. Tedy, že sudí obdrží tzv. červenou kartu a účinkování tak pro něj skončí.

I s Imryškem bude v Dauhá své kvality dokazovat hned patnáct českých reprezentantů. „Zatím jsem žádný zásek neměl a tiše doufám, že nikdy žádný nepřijde. Pokud si rozhodčí není jistý svým výrokem, tak pokaždé dává za pravdu závodníkovi,“ nabízí Imryšek taktiku, se kterou se bude snažit uspět i on na letošním mistrovství světa v krátkém bazénu.

V tradičním stylu vystavěné Hamad Aquatic Center se představí celá řada nových plaveckých pravidel | Foto: Michal Jurman

Michal Jurman, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme