České plavkyni Anně Kolářové ožívají na MS v Kataru vzpomínky na dětství

Na probíhajícím mistrovství světa v krátkém bazénu reprezentuje Česko čtrnáct plavců, jen jeden z nich ale může říct, že se při cestě do katarského Dauhá tak trochu vrací do dětství. Kraulařka Anna Kolářová totiž v arabském světě vyrůstala a nedá na něj dopustit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anna Kolářová je jedním z největších talentů, první závod MČR vyhrála už ve 12 letech

Anna Kolářová je jedním z největších talentů, první závod MČR vyhrála už ve 12 letech | Foto: osobní archiv A. Kolářové

„Spousta lidí, když sem přijede, tak je jim společnost těchto lidí nepříjemná – Arabů, Indů, což mně nevadí, nepřijde mi to tak zvláštní,“ naráží sedmnáctiletá Anna Kolářová v Kataru na své plavecké začátky, které jsou právě s oblastí Perského zálivu úzce spojeny.

Přehrát

00:00 / 00:00

S talentovanou českou plavkyní Annou Kolářovou mluvil na MS v krátkém bazénu v katarském Dauhá reportér Michal Jurman

„K plavání jsem se dostala, když jsme se odstěhovali do Dubaje, když jsem byla malá a tam začala sestra plavat. No a já jsem po nějaké době asi ve svých šesti letech začala ve stejném oddílu také. Trénovala mě sestra jednou týdně v krátkém bazénu na 15 metrech a drtila mě v bazénu, co jsme měli v domě,“ vzpomíná Kolářová na pětiletý pobyt ve Spojených arabských emirátech, kde její otec pracoval pro českou leteckou společnost.

Dubajská průprava se ukázala jako velmi kvalitní. Už rok poté, co se s rodinou vrátila Kolářová do Čech, vyhrála ve dvanácti první závod na domácím šampionátu.

„Myslím, že Anička je neuvěřitelný talent, když se na ni dívám, jak plave toho kraula, tak to je fakt fajn a doufám, že jí to vyjde,“ skládá hold mladičké reprezentační kolegyni Barbora Závadová, sedmá žena z právě probíhajícího mistrovství světa v Kataru.

Talentovaná Kolářová na úvod MS nezklamala

V Dauhá dal reprezentační trenér Vlastimír Perna šanci Kolářové hned ve třech individuálních startech. Hned při tom prvním rozhodně nezklamala.

„Anička si odbyla na světovém šampionátu první dva starty v životě, stovku zaplavala ve svém nejlepším osobním výkonu, takže jsem rád, že se nepotvrdilo ono pravidlo nováčkovské daně,“ pochvaluje si výkony mladičké české hvězdy reprezentační trenér Perna.

Anna Kolářová (vpravo) sdílí v Dauhá pokoj s další úspěšnou juniorkou Terezou Grusovou | Foto: Michal Jurman

Kolářové přesto premiéra na mistrovství světa zhořkla a to ne vlastní vinou. Byla totiž součástí české mixové štafety, která při premiéře této disciplíny na světovém šampionátu, postoupila jako poslední, tedy osmá, do finále. Následně byl ale uznán protest Číny, které nefungovala časomíra a zbyly tak jen oči pro pláč. I když ne tak doslova.

„Každý závod je důležitý, ale když se povede, tak povede, a když ne, tak se nic neděje,“ přistupuje členka plaveckého klubu Bohemians Praha s nadhledem i ke své premiérové účasti mezi nejužší světovou elitou.

Aby také ne, v 17 letech už má za sebou velké zdravotní problémy se zády i operaci ramen a dobře tak ví, že všechna sláva je pomíjivá. Stejně jak to ukázala úvodní radost z finálového postupu české mixové štafety. Svěřenkyně trenéra Milana Moravce to má zkrátka na svůj věk v hlavě pěkně srovnané. A pokud ji nezastaví právě zdravotní problémy, zcela jistě o ní ještě uslyšíme.

Michal Jurman, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme