Českému ragby popřejí světové hvězdy. Reprezentace si zahraje s Barbarians

Před rokem vyhrál novozélandský ragbista Ben Franks už podruhé v kariéře mistrovství světa a v úterý by měl hrát v Praze. V Praze se totiž v utkání proti české reprezentaci představí slavný celek Barbarians, tým s tradicí začínající v roce 1890.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Černobílí ragbysté Barbarians

Černobílí ragbysté Barbarians | Foto: Barbarians

„Barbarians nejsou klasickým týmem, jak ho známe. Je to výběr nejlepších hráčů, kteří jsou v danou chvíli k dispozici,“popisuje jeden z nejlepších ragbistů české historie Jan Macháček.

Barbarian FC vznikl v Anglii, aby šířil přátelství mezi hráči ragby a podporoval všechno spojené s touto hrou - nadání, vzájemnou úctu, odvahu a vášeň.

Přehrát

00:00 / 00:00

Barbarians představil Mirko Vasić

Poznal to i Jan Macháček, který odehrál za výběrové mužstvo v devadesátých letech dva zápasy. „Je tam hodně uvolněná atmosféra, ale zároveň je cítit zodpovědnost, aby každý hrál dobře a předvedl. To je ideální sportovní prostředí, jak by to mělo vypadat. Nejde tak moc o výsledek,“ vzpomíná.

Barbarians mají ale pokaždé velmi silný tým, a pravidelně nastupují proti nejlepším klubům i reprezentacím. Pozvánku do mužstva dostaly v minulosti i ty největší hvězdy, třeba legendární Novozélanďan Jonah Lomu, mnoho dalších skvělých ragbistů.

„Mohou se měřit s jakýmkoli světovým týmem. Jako kdybychom měli Harlem Globetrotters složený ze skutečných hvězd NBA,“ srovnává Jan Macháček Barbarians a známý exhibiční basketbalový tým.

O výsledek tolik nepůjde, naštěstí pro Čechy

Na soupisce pro utkání v Praze jsou teď třeba vítězové mistrovství světa - Novozélanďané Andy Ellis a Ben Franks, který získal s AllBlacks dvě zlata, a celá řada dalších ragbistů z elitních klubů.

Proti podobným hráčům by si Češi za normálních okolností zahráli jen těžko. Na světový šampionát má reprezentace daleko, a v systému evropských soutěží národních týmu jsou Češi, pokud nepočítáme elitní Six Nations, až ve třetím sledu.

„Uvědomujeme si, že nejde o výsledek. Je o to si dobře zahrát a prezentovat divákům hezké ragby. Kdyby oběma týmům o něco šlo, asi to dopadne nepříliš dobře pro českou reprezentaci,“ říká bývalý reprezentant Jan Macháček, který čeká útočný zápas v duchu fair-play.

Utkání mezi národním týmem a Barbarians, které je součástí oslav 90 let českého ragby, se hraje na pražské Markétě v úterý večer.

Mirko Vasić, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme