Česko má na paralympiádě další bronzy. Postarali se o ně stolní tenista Suchánek a atletka Berná

Po šesti dnech má česká paralympijská výprava v Riu de Janeiru na svém kontu tři bronzové medaile. K pondělní plavkyně Běly Třebínové přidal úterý nejprve další cenný kov stolní tenista Jiří Suchánek a ve večerním programu také atletka Eva Berná, která obhájila ve vrhu koulí třetí místo z Londýna.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hendikepovaná atletka Eva Berná získala v Riu bronz v kouli

Hendikepovaná atletka Eva Berná získala v Riu bronz v kouli | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Medaile a vavříny z velkých soutěží – ty jsou pro každého sportovce velkou motivací. V okamžiku, kdy si je pověsí na krk, mohou přemýšlet.

Třeba o tom, kolik úsilí je umístění na stupních vítězů stálo a jestli třeba, v případě paralympiády, už nemusí podat až nadlidský výkon k tomu, aby uspěli. Ve světě totiž i sport hendikepovaných dělají ve velké většině na profesionální úrovni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko získalo v úterý na paralympiádě v Riu dva cenné kovy. Získali je atletka Eva Berná a stolní tenista Jiří Suchánek

„Jde o to, že ve chvíli, kdy jsem se připravoval na olympiádu, tak šlo všechno pryč a stranou. Celá rodina, manželka má teď asi svatozář, protože se starala o malého a tak,“ uvedl po vyhraném zápase o třetí místo stolní tenista Jiří Suchánek, který v průběhu přípravy na Rio doma moc času netrávil.

„Jel jsem ráno do práce, z práce rovnou na trénink, ze kterého pak domů v devět večer. To už malý spal, takže jsem ho ani nevídal. Tím, že člověk musí do práce, tak nemůžu dopoledne trénovat,“ vysvětlil český reprezentant.

Bronzová medaile je pro něj odměnou. A zároveň příslibem pro nejbližší, že jim čas, kdy museli být sami, vynahradí. Na paralympiádě už skončil a teď si závěr her může náležitě vychutnat. U koulařky Evy Berné to není možné říct. Má před sebou ještě jeden závod, kterým je hod diskem. Přesto už hlásí splněno.

Za odměnu mě vezmou na Cukrovou homoli, říká po zisku bronzu na paralympiádě plavkyně Třebíková

Číst článek

„Teďka, když už mám medaili z vrhu koulí, tak si myslím, že do druhé disciplíny půjdu s větším klidem, protože jsem už něco dokázala. Buďto to vyjde, nebo ne,“ líčila Eva Berná.

Bronz z Ria je také v jejím případě vykoupen tvrdou tréninkovou dřinou. Bez ní by jen těžko vystoupila na stupně vítězů.

Trénovala jsem s Petrem Vrátilem každý den. V zimě jsme hodně posilovali, pak jsme hodně házeli – prostě každý den trénink,“ přiblížila atletka.

Paralympiáda je jen jednou za čtyři roky a i tomu náročnější příprava odpovídala.

„Ne že bychom někdy trénovali méně, ale když je paralympiáda, tak to člověka vyhecuje, aby trénoval víc než obvykle,“ dodala Eva Berná.

Pavel Petr, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme