Češky budou proti Bělorusku favoritkami, ale soupeřky nepodceňují

Karlovarská KV Aréna se těší na basketbalový svátek. České reprezentantky si zajistily účast v semifinále mistrovství světa a ani tam nejsou bez šance. Jejich soupeřem bude od 18:30 Bělorusko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vítěznou radost z utkání proti Austrálii si basketbalistky chtějí zopakovat i po Bělorusku

Vítěznou radost z utkání proti Austrálii si basketbalistky chtějí zopakovat i po Bělorusku | Zdroj: ČTK

Semifinálové soupeřky budí respekt, stejně jako český výběr se ve čtvrtfinále postaraly o překvapení. Češky poslaly z kola ven Australanky, Bělorusko vyřadilo Rusko.

„Bělorusko je silné družstvo. My jsme ho měly už v přípravě, a to ještě neměly své pivotky, které jsou strašně silné. Ale když naše pivotky zahrají v obraně tak úžasně jako proti Austrálii, tak si myslím, že je musíme porazit," věří svému týmu kapitánka Hana Horáková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češky budou proti Bělorusku favoritkami, ale soupeřky nepodceňují

Její slova potvrdila i vychválená pivotka Ilona Burgrová. „S Běloruskami máme pozitivní bilanci, ale na turnaji hrají o poznání lépe než třeba když jsme s nimi hrály v přípravných zápasech. Rozhodně je nemůžeme podcenit, proti Ruskám podaly vynikající výkon jak v obraně, tak v útoku. Takže se musíme dobře připravit".

Připravit se musí také fanoušci. Doteď basketbalistkám svým povzbuzováním výrazně pomohli a přispělo k tomu i oblečení jednotné barvy zvolené podle toho, v jakých dresech hráčky zrovna nastoupily. Dnes se v karlovarské hale očekává v hledišti bílá vichřice.

Italské memento

„Myslím si, že máme šestého, možná i sedmého hráče na hřišti," pochvaluje si Ilona Burgrová. Každopádně jedna změna české basketbalistky dnes přeci jen čeká. Na rozdíl od utkání s Austrálií jdou do souboje s Běloruskem jako favoritky.

„Je to těžké, nesmíme na to myslet a hrát v klidu svůj basket. Když budeme myslet na to, že musíme vyhrát, tak nám to bude svazovat ruce," říká na křídle hrající Eva Vítečková a přidává jako varování jeden příklad.

„Když si vzpomenu na čtvrtfinále v Itálii právě s Běloruskem … tam jsme byly obhájkyně titulu a jak to dopadlo …," zavzpomínala na vyřazení od dnešního soupeře na evropském šampionátu.

„Ale když budeme hrát svůj basket a dobře bránit, tak bychom mohly vyhrát. Ale Bělorusko prý hrálo skvěle a my víme, že umí hrát skvěle, takže uvidíme," říká Eva Vítečková.

Mezi poslední čtyři celky šampionátu se tehdy ještě československé basketbalistky dostaly naposledy v roce 1990. Na medaili, konkrétně bronzovou, dosáhly ještě o patnáct let dříve. Dnes se mohou přiblížit k nejcennějšímu kovu.

Pavel Petr, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme