Český čtyřkajak na medaili z Evropských her nedosáhl, skončil těsně čtvrtý

Třikrát za sebou nenašel čtyřkajak Havel, Trefil, Dostál a Štěrba přemožitele na mistrovství Evropy a tak i ve finálovém závodě Evropských her v Baku patřil k největším favoritům na zlato. Nakonec ale skončil čtvrtý a z Ázerbajdžánu odjíždí s nepopulární ‚bramborovou‘ medailí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český čtyřkajak na Evropských hrách v Baku skončil čtvrtý

Český čtyřkajak na Evropských hrách v Baku skončil čtvrtý | Zdroj: ČTK

Medailovému ceremoniálu na břehu řeky Kura mohla česká čtveřice tentokrát jen smutně přihlížet. Ve finálovém závodě je k medaili vizitka trojnásobných evropských šampionů a také loňských mistrů světa, dotlačit sama o sobě nemohla.

Vodní řasy lepící se na kormidlo lodi, nepředvídatelné proudy a také ne zrovna načasovaná forma. Kombinace těchto faktorů znamenala nakonec těsné 4. místo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nepovedlo se to, jelo se nám těžce. Na druhou stranu, i když jsme jeli pocitově špatně, tak jsme pořád byli těsně čtvrtí,“ říkal v cíli Lukáš Trefil

„Když jsme přijeli do cíle, tak jsme tam měli trochu bakuli, ale nechci se na to vymlouvat. Nepovedlo se to, jelo se nám těžce. Na druhou stranu, i když jsme jeli pocitově špatně, tak jsme pořád byli těsně čtvrtí,“ snažil se Lukáš Trefil najít na neúspěšném medailovém útoku i některá pozitiva.

V polovině tratě přitom byla česká loď druhá, na pomyslné bedně se držela ještě těsně před cílem, ve finiši ale v přepočtu asi o 30 centimetrů podlehla nakonec bronzovým Bělorusům.

„Spíš jsem vnímal Portugalce, kteří mají silný finiš, a cítil jsem, že nás dojíždějí. To nebyly příjemné pocity, protože v poslední dvoustovce je člověk plný laktátu a bolí to. Bělorusy jsme nevnímali a myslel jsem si, že jsme kousek před nimi, ale jsou to zkušení borci a dali nám to tam.“

'Nahulil' jsem to, kopnul loď do cíle a spadl. Ale povedlo se, raduje se Fuksa

Číst článek

Jan Štěrba se snažil také úsměvem rozptýlit úvodní zklamání, které bylo v kombinaci s obrovskou únavou ale přesto znát na české posádce při každém pohledu, při každém gestu. Šanci na reparát české kvarteto dostane ale už v srpnu na mistrovství světa v Miláně.

„To je pro nás určitě větší soutěž, navíc je to letos okořeněné tím, že se vyjíždí olympiáda. Tam bude primární cíl vyjet olympiádu, na což by tento výsledek stačil bohatě. Ale budeme mít medailové ambice,“ vyhlíží světový šampionát Lukáš Trefil.

Zklamaná dvojice Lukáš Trefil (vlevo) a Jan Štěba po finálovém závodě čtyřkajaků na Evropských hrách | Foto: Michal Jurman

„Kdyby se nám jelo dobře, tak je to asi horší. Zítra si sedneme, naplánujeme další tréninky, řekneme si co a jak, a musíme vylepšit nedostatky,“ dodává Josef Dostál

Neúspěch na Evropských hrách rozhodně český čtyřkajak nijak nezlomí a na vrcholu sezóny, tedy na světovém šampionátu, bude opět postrachem všech soupeřů. Ona taková ázerbajdžánská facka před bojem o letenky do Ria vlastně může být v tomto směru i prospěšná.

Rychlostní kanoistika:
Muži:

1000 m:
K4: 1. Maďarsko (Kammerer, Tóth, Kulifai, Pauman) 3:07,063, 2. Rusko -0,971, 3. Bělorusko -1,764, 4. ČR (Havel, Trefil, Dostál, Štěrba) -1,822.

Michal Jurman, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme