Český čtyřkajak potvrdil svou dominanci. Jeho hlavní zbraní je sebevědomí

Dvě zlaté medaile vybojovali čeští závodníci v nedělním programu mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice. Na domácím kanálu v Račicích se nejdřív prosadil Martin Fuksa na pětistovce a pak svou dominanci z posledních let potvrdil i mužský čtyřkajak ve složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba. Obě posádky navíc zkompletovaly zlatý hattrick, protože zvítězily i na předchozích dvou šampionátech v Portugalsku a Německu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kilometrový závod na ME v Račicích ovládl český čtyřkajak ve složení (zleva) Josef Dostál, Lukáš Trefil, Jan Štěrba a Daniel Havel

Kilometrový závod na ME v Račicích ovládl český čtyřkajak ve složení (zleva) Josef Dostál, Lukáš Trefil, Jan Štěrba a Daniel Havel | Zdroj: ČTK

I přes termínovou kolizi se světovým šampionátem v ledním hokeji a dalšími významnými sportovními akcemi vytvořili fanoušci rychlostním kanoistům v Račicích výborné prostředí.

Háček českého čtyřkajaku Daniel Havel tak nezapomněl po vítězné jízdě poděkovat téměř zaplněné tribuně na umělém kanálu na Labi.

Přehrát

00:00 / 00:00

S českou posádkou čtyřkajaku po triumfu na ME v Račicích mluvil reportér Jakub Marek

„Předčilo to naše očekávání. Na čtyřkajaku jsme asi očekávání fanoušků naplnily, byla tady skvělá atmosféra, takže se závodilo perfektně,“ ztěžka dýchal Daniel Havel, který tak přidal k bronzu ze závodu deblkajakářů i zlato z výstavní české disciplíny.

V zisk dvou medailí věřil na šampionátu i Josef Dostál, jenž se ale do finále singlkajaku nedostal a tak měl pro závod K4řek motivaci navíc.

„Už na 300 metrech jsem cítil, že nám loď krásně jede. Věděl jsem, že kluky podržím a budu to hnát až do cíle,“ popisoval Josef Dostál.

Dvě česká zlata v Račicích! Zlatý hattrick slaví kanoista Fuksa i čtyřkajak

Číst článek

O podobných pocitech mluvil i nejzkušenější člen posádky čtyřkajaku Jan Štěrba, který měl už v Račicích v uvozovkách splněno, když ve dvojici s Danielem Havlem vybojoval v sobotu bronz.

„Když jsem se probudil, tak mi bylo fajn, ale rozjetí bylo trochu nervózní. Jak ale říkal Pepa (Dostál), jak jsme vyrazili, tak jsem cítil, že to jede. Bylo to parádní, kluci mi udělali velkou radost,“ těšilo Jana Štěrbu.

Vydařená jízda znamená boj o medaili

Také čtvrtý člen posádky Lukáš Trefil potvrdil, že sebevědomí je jednou z hlavních zbraní domácího čtyřkajaku. Český kvartet ve stejné sestavě vyhrál poslední světový šampionát, třikrát se radoval na mistrovství Evropy a z olympijských her v Londýně přivezl bronz.

„Když nám jízda sedne, tak jedeme o medaili, i o zlato, což jsme během tří let dokázali,“ doplnil své kamarády ze čtyřkajaku Lukáš Trefil.

A o tom, že je víra ve vlastní schopnosti základem úspěchu se zmínil i zlatý singlkanoista Martin Fuksa. Ten totiž rychle zapomněl na těsný dojezd sobotního kilometru, po kterém skončil těsně pod stupni vítězů.

„Musím říct, že psychické ani tolik ne, jsme docela v klidu. Horší to bylo s fyzickými silami, v sobotu večer jsem byl úplně hotový. Naštěstí jsem se probudil a byl jsem v pohodě. Také to tak na pětistovce vypadalo,“ řekl Martin Fuksa, který náročný víkend v Račicích uzavřel svým druhým čtvrtým místem na šampionátu - tentokrát na dvoustovce.

Jakub Marek, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme