Český olympijský výbor čeká volba předsedy. Jediným kandidátem je dosavadní šéf Kejval

Ze špatné situace po pádu Sazky až k příslibu šesti miliard ze státního rozpočtu. Český sport na tom může být finančně nejlépe za poslední roky a tomu odpovídá také nálada před volebním plénem Českého olympijského výboru, které ve středu určí nové vedení pro další čtyři roky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Kejval

Jiří Kejval | Foto: Jan Bartoněk | Zdroj: Český rozhlas

„Český olympijský výbor vstupoval do tohoto čtyřletého olympijského období s velkými ambicemi, že se stane vůdčí institucí českého sportu. Když to teď po těch čtyřech letech hodnotím, tak musím konstatovat, že si sice zachoval postavení významné instituce, ale tou nejvyšší autoritou se nestal,“ rekapituluje sportovní historik a v končícím funkčním období místopředseda ČOV František Kolář jednu z mála věcí, které můžou ČOV rmoutit.

Představy totiž byly takové, že bude zastupovat veškeré sportovní organizace ve vztahu ke státu, čerpání a následnému přerozdělování peněz. V posledních letech výbor distribuoval alespoň prostředky z loterijních odvodů, ale to už příští rok také nebude platit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve středu proběhne volba předsedy Českého olympijského výboru. Jediným kandidátem je Jiří Kejval

„Když jsme přicházeli v roce 2012, tak byl rozpočet pro sport asi 2,8 miliardy korun. Dnes je v návrhu vlády pro příští rok na sport určeno šest miliard korun, což je zásadní rozdíl. Dříve jsme nezískávali žádné peníze od loterijních společností. Od příštího roku od nich už sice také nebudeme dostávat, ale je to kompenzováno výrazným nárůstem peněz,“ říká šéf ČOV Jiří Kejval, který je jediným kandidátem na svou funkci pro příští čtyři roky.

Podle místopředsedy pro ekonomiku Libora Varhaníka může být rozdělování veškerých peněz pro sport z rozpočtu ministerstva školství samotným ministerstvem méně pružné.

„Když jsme peníze od loterií dostali přímo na olympijský výbor, tak v horizontu dnů se ty peníze dostaly k cílovému příjemci,“ říká Varhaník.

Na druhé straně to, že ČOV ztrácí pravomoc rozhodovat o zhruba půl miliardě korun ročně, Varhaníkovi nevadí.

„Jde primárně o celkový objem a o ten přínos sportovnímu prostředí. Určitě nemáme žádné mocenské ambice v rozdělování peněz, protože to není zase tak příjemná záležitost.“

Také obecně převažuje v ČOV radost z vyššího množství peněz do sportu, k tomu i z výsledků na zimních olympiádě v Soči a letní v Riu nebo úspěšného nového projektu olympijských parků, a tak na pět pozic ve vedení výboru kandiduje pět lidí v čele s dosavadním předsedou Jiřím Kejvalem.

Jan Suchan, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme