Český olympijský výbor schválil nominaci pro Rio. Do Brazílie vyšle 105 sportovců

Český olympijský výbor dnes na slavnostním plénu v Rudolfově galerii na Pražském hradě schválil nominaci sportovců, kteří se představí na hrách v Riu. V Brazílii by mělo barvy České republiky hájit celkem 105 sportovců, což je nejmenší počet v historii samostatného státu. Společně s nimi do místa konání hlavní sportovní akce letošního roku vyrazí i 99 členů doprovodu. Hry XXXI. olympiády startují 5. srpna a budou trvat 17 dní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Kejval

Jiří Kejval | Foto: Filip Jandourek

Nižší počet sportovců je zapříčiněn především tím, že se do Ria nekvalifikoval ani jeden český kolektiv. Poslední naděje v tomto ohledu padla minulý pátek, kdy v olympijské kvalifikaci neuspěli čeští basketbalisté poté, co v semifinále turnaje o účast na hrách nestačili na Srby.

Mezi nominovanými sportovci nefiguruje ani Martina Sáblíková, která zatím nemá start v Riu jistý a stále čeká, jestli ji Mezinárodní cyklistická unie nakonec udělí místo ve startovní listině pro cyklistickou časovku žen.

Na poslední chvíli se naopak nominovali české beachvolejbalistky, které uspěly na nominačním turnaji v ruském Soči.

Boj o olympijský start Sáblíkové nekončí. Do Ria možná pojede jako ‚turistka‘

Číst článek

Dnes schválená nominace nemusí být definitivní, protože ještě může dojít ke změnám. Podmínečnou nominaci má zatím badmintonista Petr Koukal, jenž ještě musí čekat na konečnou startovní listinu Mezinárodní badmintonové federace. Ke změně může dojít i v případě Martiny Sáblíkové.

Slavnostního pléna Českého olympijského výboru se osobně zúčastnil i prezident republiky Miloš Zeman, který během svého projevu potvrdil účast na zahájení olympijských her.

Češi budou v Riu obhajovat 19. místo v pořadí národů, když v Londýně oslavili deset medailí, včetně čtyř zlatých. Olympijskými šampiony se tehdy stali moderní pětibojař David Svoboda, biker Jaroslav Kulhavý, oštěpařka Barbora Špotáková a skifařka Miroslava Knapková – nikdo z nich přitom nebude chybět ani v Brazílii.

„Tentokrát nemáme zástupce v žádném kolektivním sportu, což je na počtu sportovců samozřejmě znát. Nic to ale nemění na tom, že náš tým je silný. I když nerad tipuju počet medailí, výprava pro Rio má potenciál na desítku medailí jako před čtyřmi lety v Londýně,“ uvedl v tiskovém prohlášení šéf české mise pro Rio Martin Doktor.

Na závěr pléna ČOV byla veřejnosti představena i oficiální kolekce oblečení českého týmu pro zahajovací ceremoniál olympijských her v Riu.

Kolekce českého týmu pro hry v Riu | Foto: ČOV

Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme