Češky touží v 'trojkovém' basketbalu na Evropských hrách po medaili

Málokterá hra zaznamenává tak prudký nárůst popularity jako basketbal 3x3. Sportovní podoba jinak známého streetballu má už téměř jistou účast na olympijských hrách v Tokiu a uspět by tam chtělo také české kvarteto basketbalistek.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Češkám dělaly problém vysoké Ukrajinky i vlastní střelba z dlouhé vzdálenosti

Češkám dělaly problém vysoké Ukrajinky i vlastní střelba z dlouhé vzdálenosti | Foto: Michal Jurman

Na probíhajících Evropských hrách, má česká čtveřice hned dva hlavní cíle. Získat medaili a také napravit pověst českého ženského basketbalu, který na nedávném evropském šampionátu přišel o olympijskou nominaci do Ria.

Jen coby kamenem dohodil od pobřeží Kaspického moře, potí krev za 40-ti stupňových teplot dvě trojice ženských týmů. Češky v úvodním duelu Evropských her nastoupily proti Ukrajinkám a je na nich patrná jistá nesehranost.

„Měly jsme k dispozici pouze jeden koš ve vesnici, protože druhý je urvaný. Navíc byl k dispozici balon sedmička a my hrajeme se šestkou,“ popisuje Veronika Vlková těžké podmínky, které předcházely v Ázerbájdžánu vstupu do turnaje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Češky touží v ‚trojkovém‘ basketbalu na Evropských hrách po medaili. Na mistrovství světa nám těsně unikla, říká trenérka Michaela Uhrová

Trenérka Michaela Uhrová křičí na své svěřenkyně z hlediště mezi fanoušky, co to jde, protože v tzv. trojkovém basketbale na jeden koš, nesmí trenér udělovat pokyny přímo na hřišti.

„Kdyby přijely bez přípravy tři holky z reprezentace, tak budou mít velký problém vyhrát. Je to mnohem víc fyzicky náročnější než basketbal,“ říká bývalá reprezentantka v klasickém pětkovém basketbale.

Uhrová by ráda v Baku zaútočila na medaile, které by po nedávném výpadku českých žen na klasickém evropském šampionátu trochu rozptýlily chmury nad kvalitou a budoucností této hry u nás.

Ani tým Uhrové ale nedokázal na úvod turnaje vybojovat uklidňující výhru. Za silného větru neudržel vedení a s Ukrajinkami prohrál 11:15.

„Chtěla jsem určitě první zápas vyhrát, ale vzhledem k tomu, že postupují všechny čtyři týmy, tak to není žádná tragédie,“ uklidňuje své spoluhráčky Vlková, která ví, že úvodní duely s Ukrajinou, Belgií a Tureckem jsou spíše, jak se říká, na rozehrání.

Do Baku už navíc dorazila týmu podpora i od klasické ženské reprezentace. „Některé holky nám napsaly a popřály hodně štěstí.“

Nejen výsledkové tabule basketbalu 3x3 lákají čím dál více fanoušků | Foto: Michal Jurman

Na olympiádu do Ria česká reprezentace z ME nepostoupila a naopak právě trojkový basketbal v sobě má už nyní obrovský olympijský potenciál. V Tokiu za pět let by už neměl chybět a o to více důvodů, aby se o něj začaly pomalu zajímat i členky pětkové reprezentace.

„Jsem v kontaktu s Evou Vítečkovou a všechno rozebereme. Pětkový i trojkový basketbal,“ upozorňuje Michaela Uhrová, že i legendární Eva Vítečková, která letos ukončila kariéru, už jí pomáhá svými postřehy v trojkové reprezentaci v pozici jakési neoficiální asistentky na telefonu.

„Už by to chtělo placku. Vloni na mistrovství světa v Moskvě nám to uteklo o fous, když jsme byly čtvrtý.

Zůstává i přes úvodní nezdar optimisticky naladěná Uhrová, která ví, že i případný úspěch na Evropských hrách by pro ni znamenal ještě větší zájem českých hráček o reprezentaci právě v trojkovém basketbalu.

Michal Jurman, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme