Českým florbalistům tlak kvůli medaili z MS nevadí

Ve finské metropoli Helsinkách začíná v sobotu mistrovství světa florbalistů. Česká republika v základní skupině postupně nastoupí proti Itálii, Japonsku a Norsku. Vůbec prvním soupeřem výběru trenéra Tomáše Trnavského bude Itálie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Florbal - ilustrační foto

Florbal - ilustrační foto | Foto: floorballontario.com

Český tým patří do absolutní světové špičky. Na pomyslných stupních vítězů se ovšem v rámci mistrovství světa objevil naposledy před šesti lety.

„Poslední cenný kov českého florbalu z mužského mistrovství světa je historické stříbro ze Švýcarska v roce 2004. Pak následovali pouze dvě bramborové medalie" vypočítává prezident České florbalové unie Filip Šuman a má jasno, s jakými ambicemi národní tým do turnaje vstoupí:

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští florbalisté mají před MS vysoké ambice

„Cílem je vybojovat další medaili pro mužský florbal, i když si uvědomujeme, že to znamená nejprve překonat řadu nebezpečných soupeřů v základní části. Poté minimálně jednoho z těch obrovsky těžkých soupeřů porazit a dokázat, že českému florbalu patří pozice mezi třemi nejlepšími mužstvy na světě"

O medaili se neustále hovoří. Nemůže být ale český výběr právě kvůli velkému očekávání pod tlakem? Není to až příliš zavazující?

„Když se chce udělat výsledek, vždycky je nějaký tlak a je to zavazující. Ale to v každém i normálním zápase. Kdyby bylo dopředu jasně dáno, že medaili přivezeme, něměli bychom z toho zase takovou radost," domnívá se kapitán Milan Fridrich. Tlak prý hráčům nevadí, dokonce ho vítají.

„Jsme docela i rádi, že na nás menší tlak kvůli medaili je. Ale spíš je to pro nás, my chceme tu placku přivézt a uděláme pro to všechno," říká odhodlaně útočník mistrovského Tatranu Střešovice.

Poprvé se MS hraje podle nového systému

Prvním soupeřem české reprezentace bude v sobotním poledni v Helsinkách Itálie. Na úvod rozhodně přijatelný protivník. Svěřenci trenéra Tomáše Trnavského ovšem nechtějí nic podcenit. Každý gól může v konečném účtování sehrát důležitou roli.

„Pro naše sebevědomí i kvůli hře pro diváky budeme chtít dát co nejvíc gólů, ale nechceme určitě žádný ani tento zápas podcenit," přesvědčuje kouč národního týmu.

Letošní mistrovství světa se přitom hraje novým systémem. V Helsinkách se představí šestnáct týmů.

„Přechod od hokejového systému několika divizí k tomu fotbalovému, kdy se hrají kontinetální kvalifikace a z těch se následně postupuje na finálový turnaj považuji za správný," domnívá se Filip Šuman a dodává proč:

„Počet zemí, které hrají mužský florbal na vysoké úrovni, se už blíží k padesáti a to převyšuje možnost pořádat jak kvalifikaci tak samotný šampionát formou divizí. Z 16 týmů na závěrečném turnaji tak má každý teoretickou šanci mistrovství vyhrát!"

Pavel Petr, Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme