Čeští basketbalisté porazili v přípravě Mexiko. V nominaci na kvalifikaci není Jelínek

Česká basketbalová reprezentace odehrála poslední přípravný duel před odletem na olympijskou kvalifikaci do Srbska. V generálce porazila Mexiko 82:53. V Praze na Královce předvedli Češi velmi dobrý výkon a už v poločase vedli o 20 bodů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Basketbalista Jan Veselý

Basketbalista Jan Veselý | Zdroj: ČTK

O skóre ale v dnešním duelu tak moc nešlo. Trenér Ronen Ginzburg si chtěl hlavně vyzkoušet všechny hráče, takže prostřídal celou lavičku.

Podle základní pětky Tomáš Satoranský, Blake Schilb, Jan Veselý, Pavel Pumprla, Petr Benda, se dá ale usuzovat, kdo dostane na kvalifikaci větší prostor.

Výborný výkon dnes podal Veselý, který získal 14 bodů, k nimž přidal pět odskoků a tři bloky. Satoranský si připsal osm bodů a sedm asistencí. Nejlépe bodujícím hráčem českého výběru byl David Jelínek s 15 body.

Na přípravné utkání bylo vyprodáno. Spousta lidí chtěla vidět Satoranského nebo Veselého – dva z nejlepších evropských basketbalistů. Atmosféra v zaplněné Královce byla tedy famózní.

Tým spolu trénuje jen několik dní. Proto rozehrávače Satoranského těší hra, kterou se hráči prezentují.

„Povzbuzuje nás to hlavně kvůli tomu, že jsme byli teprve třetí den spolu. Myslím, že předvedená hra byla dobrá, ale máme co zlepšit. Obrana byla výborná, v útoku se ještě nenacházíme dobře, nejsme tak sehraní, ale myslím, že z těchto zápasů můžeme vycházet,“ říká.

Basketbalová kvalifikace je prakticky jedinou šancí, aby měl český sport na olympijských hrách zástupce v kolektivních sportech.

Hlavními favority kvalifikace jsou Srbové, kteří mají silný tým, i přestože jim nedorazí některé posily z NBA. Hraje se v Bělehradě, kam Češi pojedou v sobotu a 5. července se utkají s Lotyšskem.

Ze šesti týmů ale postupuje pouze jeden, což je nesmírně těžká situace. Pro český celek je úspěch už to, že si kvalifikaci může zahrát.

Přestože se Jelínkovi dnešní utkání povedlo, v konečné nominaci na kvalifikaci se neobjevil, stejně jako Martin Peterka a Tomáš Kyzlink.

„Všichni víme, že je to dobrý hráč. Během přípravy s námi chvíli nebyl. Máme na tento post hodně hráčů a my mu nemůžeme slíbit tolik minut, na kolik je zvyklý. On potřebuje hrát hodně, pak může ukázat, co v něm je. Proto jsme se rozhodli ho do nominace nezařadit,“ vysvětlil situaci okolo Jelínka Ginzburg.

Nominace basketbalistů na kvalifikaci o OH:
Rozehrávači: Tomáš Satoranský (Barcelona/Šp.), Jakub Šiřina (Opava), Jiří Welsch (Nymburk).
Křídla: Pavel Pumprla (Estudiantes/Šp.), Vojtěch Hruban, Martin Kříž (oba Nymburk), Lukáš Palyza (Prostějov), Blake Schilb (Galatasaray/Tur.).
Pivoti: Petr Benda, Pavel Houška (oba Nymburk), Jan Veselý (Fenerbahce/Tur.), Patrik Auda (Manresa/Šp.).

Miroslav Augustin, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme