Čeští letci série Red Bull Air Race jsou v Rakousku jako doma

Na rakouském okruhu A1 Ring se tento víkend sjeli k závěrečnému závodu série Red Bull Air Race ti nejlepší akrobatičtí piloti světa. A protože mezi nimi nechybí ani dvojice Martin Šonka, Petr Kopfstein, našli byste v tribunách závodiště také desítky českých vlajek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Kopfstein přímo v akci ve finále Challenger Cupu

Petr Kopfstein přímo v akci ve finále Challenger Cupu | Foto: Michal Jurman

Petr Kopfstein dosáhl vítězstvím ve finálovém závodě na svůj životní úspěch, který mu částečně otevírá cestu i do královské třídy Master Class. Navíc se mohl o emoce podělit s takřka domácím publikem.

„Bral jsem to jako domácí závod. Bylo tady i hodně kamarádů a známých a dalších lidí, kteří se na ten závod přijeli podívat. Závod se povedl a jsem strašně šťastný,“ těšila Kopfsteina podpora nejen českých fanoušků.

Přáli mu i ti domácí, dost možná proto, že ve slabší kategorii Challenger Cup žádný rakouský pilot nestartoval. To v mistrovské třídě Master Class, je to už zcela jiná písnička.

Přehrát

00:00 / 00:00

Závod se povedl a jsem strašně šťastný, říkal Petr Kopfstein po vítězství v kategorii Challenger Cup v sérii Red Bull Air Race

Zde má v neděli zaútočit na mistrovský titul ze zatím druhého místa celkového pořadí místní hvězda Hannes Arch.

„Je prostě nejlepší, i když v Rakousku se fandí hlavně fotbalu, na nebesích je ale tím nejlepším Hannes Arch,“ říká mi postarší dáma v klobouku, Maria, která jakoby se před svým mužem styděla za obdiv k pilotovi, který se narodil jen 50 kilometrů od závodního okruhu, na kterém tento víkend vrcholí sezóna Red Bull Air Race.

Raději tak pomlčím o tom, že v posledním závodě český zástupce v neprestižnější kategorii Martin Šonka v přímém souboji Archa porazil a v hloučku českých fanoušků si myslíme své.

„Martin je výborný letec a s letadlem umí nejvíc ze všech, co tady jsou. Když vidíte jeho akrobacii speciál, tak to nemá ve světě konkurenci. Oba mají za úkol vyhrát, tak doufám, že to splní,“ říká Miloslav Prášek, vedoucí českého leteckého fanklubu z Bratčic u Čáslavy, který se na závody Martina Šonky vydal do zahraničí poprvé už před čtyřmi lety.

Rakouští fanoušci si vyrazili do Spiebergu hlavněužít zábavu | Foto: Michal Jurman

Polovinu svého přání už má v Rakousku splněnu. Kolem podia skotačil se synem Romanem už dnes, kdy Petr Kopfstein ovládl hodnocení Challenger Cupu.

Druhá polovina bude zítra na Martinu Šonkovi. Ten už to bude mít ale s podporou domácích fanoušků o dost těžší, než jeho kolega.

Michal Jurman, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme