Čeští teenageři se na plaveckém ME poprvé srovnávají s evropskou špičkou

Několik českých plavců dorazilo na plavecké ME do Izraele s úplně jinými ambicemi, než být nejlepší ze všech. Už třetím rokem totiž razí reprezentační kouč Vlastimír Perna ideu dát šanci mladým v opravdu tvrdé konkurenci. A zatím se zdá, že se to vyplácí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

15letá Barbora Janíčková při své premiéře na seniorském ME rozhodně nezklamala

15letá Barbora Janíčková při své premiéře na seniorském ME rozhodně nezklamala | Foto: Michal Jurman

„Nejpočetnější výprava to není. V roce 2008 se do Rijeky nominovalo 25 plavců,“ zná přesné počty českých plavců reprezentační kouč Vlastimír Perna. Letos do Izraele odcestovalo 21 českých zástupců.

V reprezentaci jsou i jména, která znají jen zanícení plavečtí fanoušci. Horská, Horáková, Osina, Franta i jiní ale na sebe už nějaký čas v juniorských kategoriích hodně upozorňovali a ME v krátkém bazénu se stalo první příležitostí vyslat je do velkého boje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reprezentačí trenér Vlastimír Perna se řídí heslem: "Mládí vpřed." Do Izraela poslal i 15leté plavce

„Myslím si, že je to nakopne do práce. Doufám, že nebudou špatní z toho, když nezaplavou. Také jsme na své první akci nezaplavala úplně dobře,“ vzpomíná Barbora Závadová, která měla v 17 letech za sebou už také několik evropských šampionátů seniorů.

Podobně na tom byla i nejzkušenější reprezentantka Petra Chocová. „Poprvé jsem byla před 14 lety v Antverpách. Byla jsem tam se jmény jako Jana Myšková, Ilona Hlaváčková, Ivo Benda, Dan Málek…“

Právě tato jména vystřídala nyní Chocová ale i Závadová s Baumrtovou v očích náctiletých českých hvězdiček, které v Izraeli začínají svoji kariéru.

Nemám myšlení vítězky, musím udělat změnu, plánuje po ME Simona Baumrtová

Číst článek

Dvěma vůbec nejmladšími jsou pak teprve 15leté Barbory - Seemanová a Janíčková. „To, že jsem byla druhá v rozplavbě, je pro mě něco úžasného,“ září spokojeností Barbora Janíčková, vůbec nejmladší česká plavkyně na ME.

„V polohovce na 400 metrů jsem udělal dorostenecký rekord, teď jsem opět desetinu za dalším dorosteneckým rekordem. Nemůžu být spokojenější,“ svěřuje se Marek Osina.

I oni jsou „investicí“ trenéra Vlastimíra Perny do budoucnosti českého plavání, o jejímž zúročení více napoví až čas.

Michal Jurman, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme