ČOV představil Český olympijský dům. Jeho návštěvníky bude v Riu vítat socha Zátopka

Sportovní terminologií řečeno, přípravy na olympijské hry v brazilském Riu se dostaly do cílové rovinky. Do jejich zahájení zbývá přesně 101 dní a zástupci české mise už představili Český dům. Pokud byste ho v dějišti olympiády chtěli navštívit a dát si české pivo nebo se setkat s reprezentanty, určitě neminete šestimetrovou dominantu v podobě sochy legendárního běžce Emila Zátopka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijské hry v brazilském Riu odstartují 5. srpna

Olympijské hry v brazilském Riu odstartují 5. srpna | Zdroj: Reuters

Motivem pro konstrukci do Ria je jednoduchá malůvka běžícího Emila Zátopka.

„Tenhle symbol budeme mít nad vstupní bránou do Českého domu v Riu. Bude to šestimetrová dominanta, která bude vítat návštěvníky přímo nad vchodem,“ říká marketingový ředitel ČOV Marek Tesař.

Když členové výboru mluví o svých zážitcích z Brazílie, sportovce a návštěvníky může uklidnit fakt, že Český dům i vesnice budou nachystané.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český olympijský dům i olympijská vesnice budou nachystány, ale Brazilci mají před blížícím se zahájením her stále plné ruce práce

Jsou ale obavy z jiných věcí – jak se vyvine tamní politická situace, kdy je reálný konec prezidentky, jak se bude řešit prevence proti bodnutí komárem kvůli viru zika nebo jestli se v obrovském městě stihne dodělat infrastruktura.

Poslední bod dělá sportovnímu řediteli ČOV a zároveň šéfovi české mise Martinu Doktorovi největší starost. „Co se týká nářků sportovců, kteří přijíždějí z testovacích soutěží, naprosto rozumím. Transportní systém není hotový, takže oni dvě hodiny nejdřív čekají na to, než vůbec někam dojedou, a na sportovišti to pak nikdy nefunguje tak, jak to má fungovat.“

Nicméně podle Doktora se všechno stihne. A to i třeba hotel, který je objednaný pro jachtaře a ještě ani nestojí. Tahle situace vlastně ukazuje, jak to Brazilci s povinnostmi a jejich plněním mají.

„Oni jsou hrozně srdeční, jsou v pohodě. Ale tím, jak jsou v pohodě, tak samozřejmě chtít po nich nějaké termíny je občas problematické. Myslím si, že to asi bude největší oříšek, aby se nad to člověk trošičku povznesl. Na druhou stranu to snad doženou tím, že budou nadšení, přestože to teď nevypadá, a že udělají atmosféru jako na karnevalu,“ doufá Doktor.

V rytmu samby je i promo video olympijského Ria, kam získala Česká republika k dnešnímu dni zatím 65 účastnických míst.

Štěpán Pokorný, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme