Čtyři měsíce před OH stále není jasno, vliv na ruskou dopingovou aféru může mít i Putin

Do olympijských her v Riu zbývá 120 dnů a stále není jisté, jestli do Brazílie vyrazí ruští atleti. Všeobecně se očekávalo, že se tradiční velmoc po dopingovém skandálu vrátí do Mezinárodní atletické federace na konci března, což se ale kvůli nedostatečným reformám tamního systému nestalo. Přesto si ale uznávaný sportovní právník Jan Štovíček myslí, že se na olympijských hrách nakonec sejde kompletní konkurence.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Šťovíček

Jan Šťovíček | Foto: Prokop Havel

„Vladimir Putin patří spolu s monackým knížetem Albertem a šejkem Al-Sabahem k nejvýznamnějším 'sportovním' politikům na světě. Takže má velký vliv na sportovní federace a asi i v Mezinárodním olympijském výboru. I to bude hrát roli v tom, aby se ruští atleti v Riu objevili,“ přemítá Šťovíček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do zahájení letní olympiády v Riu zbýva 120 dnů, právník Jan Šťovíček polemizuje nad startem ruských atletů na OH

V současné době je znatelné propojení sportu a politiky a osoba ruského prezidenta Vladimira Putina by mohla být pro atlety z největší země světa vstupenkou na hry v Riu. Jan Šťovíček, který je od ledna jedním z rozhodců Mezinárodní sportovní arbitráže, navíc poukazuje na princip kolektivní viny, který může trestat i nevinné.

„Nikdo neví, kolik procent atletů dopovalo a kolik bylo čistých. To je samozřejmě nespravedlivé. Kdyby byl jen jeden jediný atlet, který nedopoval, tak si může stěžovat a podat spoustu žalob,“ což by podle Šťovíčka Mezinárodní atletické federaci ještě přitížilo. I tudy může pro ruské atlety vést cesta do Ria.

„Je třeba prokázat doping každému jednotlivci. Pokud by někdo nebyl usvědčen, odsouzen a neměl by svůj proces nebo prostředky na obhajobu, tak by mohl podat žalobu. A myslím, že i touto právní cestou by se dalo na olympiádu dostat,“ doplňuje Jan Šťovíček.

Šéf světové atletiky Sebastian Coe tak teď rozhodně nebude mít klidné spaní, protože podle posledních zpráv Rusové s bojem proti dopingu téměř nepokročili a v květnu má být o jejich účasti či neúčasti na Hrách jasno. Každopádně tak jako tak to nejspíš bude mít na výkonnost ruských atletů negativní vliv, což si myslí i dvojnásobná mistryně světa Zuzana Hejnová.

„Je to v jejich zájmu. Jestli chtějí startovat, tak by měli vše stihnout vyřešit včas. Ale troufám si říct, že pokud to stihnou, tak nebudou v takové formě,“ uzavírá Hejnová.

Pokud chcete slyšet o problémech s dopingem víc, poslechněte si od 15 hodin a 35 minut pořad Zaostřeno na Českém rozhlasu Plus.

Dopingový skandál v atletice - hlavní aktéři | Foto: Český rozhlas

Stanislav Zbyněk, Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme