Čtyřkolkař Macháček stále léčí poraněnou ruku. Další start na Dakaru ale nevylučuje

Závodník Josef Macháček vyhrál pětkrát slavnou Rallye Dakar. Ve čtvrté etapě letošního ročníku se ale vážně zranil a musel odstoupit. Ani po čtvrt roce není zdravotně úplně v pořádku a musí se smířit s tím, že si několik měsíců na čtyřkolku nesedne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Macháček si dal Dakar na čtyřkolce jako dárek k narozeninám

Josef Macháček si dal Dakar na čtyřkolce jako dárek k narozeninám | Foto: Barth Racing

„Klíční kost byla odchycená od vazů. Myslel jsem, že se to samo srovná, ale nestalo se tak,“ líčil zdravotní problémy pětinásobný vítěz Dakaru. Ve vinohradské nemocnici musel podstoupit operaci, takže na čtyřkolku musí nějaký čas zapomenout. Lékaři hovoří o šestiměsíční pauze.

„Myslím, že u závodníka to musí jít trochu rychleji. Teď to nějakým způsobem dodržuji, ale mít ruku šest měsíců na kšandě je nepřípustné,“ říká muž, který si účast na letošním Dakaru dal jako dárek k šedesátým narozeninám.

Přehrát

00:00 / 00:00

S dakarovým závodníkem Josefem Macháčkem mluvil reportér ČRo Pavel Petr

Osudná se mu stala čtvrtá etapa. Po havárii ho do nemocnice přepravil vrtulník. Tvrdil, že populární rallye jede naposled, ale teď měl hodně času na přemýšlení.

„Třeba mi ta nehoda naznačila, že už tam nemám co dělat.“

Má to i druhou stranu mince. Dakarská legenda se své životní lásky nechce jednoduše vzdát.

„Psychicky jsem na start připraven, ale nevím, jak se vyléčí ruka. Na čtyřkolce je totiž ruka zásadní, takže se budu rozhodovat podle toho,“ vysvětluje Macháček.

Pětinásobný vítěz Dakaru Macháček po nehodě odstoupil

Číst článek

Rallye Dakar je pro účastníky doslova drogou. Má v sobě adrenalin. Vlastně si nepřipouští možná rizika a nebezpečí.

„Člověk si musí uvědomit, že když je v něčem specialista, tak to pro něj není tolik náročné. Pro nás by bylo třeba náročné mluvit spisovně do rádia, nebo komentovat zápasy. Když si je člověk na čtyřkolce jistý, tak mu to nebezpečné tolik nepřipadá. Normálně bych na to v 60 letech neměl vůbec lézt, protože je to vlastně zbraň, která může s člověkem šlehnout o zem,“

Pokud ale někdo Dakar pětkrát vyhraje, něco umí. Proto si věří.

„A myslí si, že se ho to netýká... Mě se to ale týkalo, takže jsem nad tím přemýšlel. Pokud se ale člověk bude cítit pohromadě, tak je možné, že se o to ještě pokusím,“ dává fanouškům Dakaru naději Josef Macháček. Dokonce se už zajímal o trať, kterou pro rok 2018 pořadatelé připravili.

„Jede se z Limy přes La Paz do Córdoby, což hodně lidí asi moc neuvítá z důvodu toho, že se opět budeme pohybovat ve vysokých nadmořských výškách. Myslím, že to pořadatel moc nezvládl,“ šedesátiletý Josef Macháček.

Pavel Petr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme