Cyklista Bárta si před hrami odpočinul necelé čtyři dny. Na kolo musel i během krátkého volna

Asi žádní jiní sportovci nevedou tak kočovný život jako profesionální silniční cyklisté. Jan Bárta za tři týdny objel na kole celou Francii a v červenci spal minimálně na dvaceti místech. Teď už se po čtyřdenním shledání s rodinou připravuje na své olympijské starty přímo v Riu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český cyklista Jan Bárta dokončil Tour teprve před týdnem

Český cyklista Jan Bárta dokončil Tour teprve před týdnem | Zdroj: Reuters

Minulou neděli dokončil Jan Bárta Tour de France. V noci ze čtvrtka na pátek usedl v Praze do leteckého speciálu a od soboty už testuje olympijskou trať v Riu. Doma si ho tedy moc neužili.

„Necelé čtyři dny. Člověk se musí snažit si to s rodinou užít co nejvíc. Pauza pro mě byla dost krátká, ale až mi skončí sezona, budu s nimi pořád. V tomhle je to trošku jiné, než když člověk chodí na osm hodin do práce. Týden dva jsem doma a týden dva na závodech,“ vysvětluje Bárta.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čas na rodinu byl relativně krátký, ale člověk se musí snažit užít si to co nejvíc, tvrdí cyklista Jan Bárta

Možná vás napadne, že český cyklista využil krátkého času hlavně na zařizování různých záležitostí, na posezení s nejbližšími. Ale realita byla trochu jiná. „Samozřejmě, že jsem sedl na kolo. Cyklista nemůže moc dlouho ležet na gauči, musí jezdit na kole, aby z toho tělo nevypadlo,“ pokračuje Bárta.

Od startu Tour 2. července našlapal přes tři a půl tisíce závodních a další stovky tréninkových kilometrů. K tomu připočtěte zhruba patnáctihodinový let do Brazílie. Na běžném sedadle v ekonomické třídě. Nejlepší místa u bezpečnostního východu si zabrali, jak jinak, funkcionáři.

„Únavu cítím, ale je to daleko lepší než v předchozích letech. Myslím, že je to dáno tím, že to byla moje pátá grand tour a tělo se s tím daleko líp srovnává,“ popisuje český jezdec.

Olympijské hry jsou větší „cirkus“

Na Giru, Tour a Vueltě už je zkušeným matadorem. Do kolonky olympijská účast si ale ve svém životopise bude moci napsat „jen“ číslici 2. Jeho srovnání s trojicí slavných závodů je hodně svérázné.

„Je to jeden cirkus větší než druhý. Samozřejmě Tour je největší akce, patří to k tomu. Ale olympiáda se koná jednou za čtyři roky, takže cirkus je ještě trošku větší. Jediný rozdíl je v tom, že na Tour máte jenom cyklisty a na olympiádě jsou různí sportovci. Pro cyklistu a jeho mysl je osvěžující, když vidí atlety, stolní tenisty, veslaře, kanoisty nebo další,“ dodává Bárta.

Vzhledem ke svému neustálému úsměvu má určitě už teď mezi reprezentačními kolegy – olympioniky ze všech možných sportů – spoustu fandů. Poprvé mu budou držet palce v sobotu, kdy se jede závod s hromadným startem.

Olympijský rok - banner do článku | Foto: Vladimír Staněk

Miroslav Augustin, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme