Cyklista Vakoč je poprvé českým šampionem. Je to úžasný pocit, říká

Českým mistrem v silničním závodě na společném česko-slovenském šampionátu cyklistů se stal Petr Vakoč, který dojel do cíle celkově druhý za vítězným Slovákem Peterem Saganem. Jezdec týmu týmu Etixx-Quick-Step vylepšil v Žilině svou loňskou druhou příčku ze Slavkova a může se radovat ze svého premiérového českého titulu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Vakoč se může radovat ze své první zlaté medaile mezi českou cyklistickou elitou

Petr Vakoč se může radovat ze své první zlaté medaile mezi českou cyklistickou elitou | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Máte na sobě trikolórový dres, na krku medaili a do cíle jste dojel druhý za Peterem Saganem. Jaké to je?

Je to úžasný pocit, o kterém jsem snil odmalička. Už se těším, až mi tým vyrobí dres v národních barvách, budu v něm startovat celý rok.

Tým to nebude mít tolik složité, protože v podstatě vezme dres Zdeňka Štybara a vám ho nakopíruje. I v tomhle linie pokračuje…

Je pravda, že Zdeněk má asi stejnou velikost. Možná bych si mohl vzít rovnou oblečení, které mu zbylo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Cyklista Petr Vakoč mluví o premiérovém českém titulu jako o jednom z nejlepších okamžiků svého života

Jaké to bylo, když jste projížděl cílovou čárou?

Byl to neuvěřitelný pocit, bylo to ještě lepší, než když jsem vyhrál etapu závodu Kolem Polska. Šlo o jeden z nejlepších okamžiků mého života.

Kdy se o osudu závodu rozhodlo? Bylo to kilometr před cílem, kdy jste nastoupil Leopoldu Königovi?

Nastoupil jsem mu nějakých pět set, šest set metrů před cílem. Měl jsem pár metrů díru a párkrát jsem se otáčel, 'Keny' bojoval. Závěrečných 300 metrů jsem měl úplně ztuhlé nohy, už jsem jel, co to dát. Na posledních sto metrech jsem se otočil, viděl jsem, že mám náskok a zalil mě pocit neuvěřitelného štěstí.

Vy se divíte, že vám po 200 kilometrech tuhly nohy? Většinu závodu navíc propršelo…

Nedivím, dalo se to předpokládat. Tenhle typ finišů mi vyhovuje, rád spurtuju do kopců. Krátké kopce jsou mojí nejsilnější stránkou. V posledním kole jsem věděl, že pokud se mi podaří dojet v malé skupince pod závěrečný kopec, tak mám velkou šanci závod vyhrát.

Petr Vakoč protíná sílovou rovinku závodu s hromadným startem | Foto: ČTK

Svědčí to i o vaší aktuální formě. Na Evropských hrách v Baku jste vybojoval bronz, teď máte zlato…

Forma tam je, přišla po náročném Giru. Odpočinul jsem si a na závěrečné závody jsem se perfektně připravil.

Sezona pro vás byla doteď docela náročná, ale formu máte. Nelitujete malinko, že chybíte v nominaci týmu Etixx-Quick-Step na Tour de France?

Na Tour bych startoval samozřejmě rád, ale s tímhle programem to není možné. Díky Giru mám zase takovouhle formu a můžu se připravit na druhou část sezony. Ještě bude hodně závodů, mám velké cíle.

Čeští cyklisté si společný šampionát pochvalují. Hlavně kvůli atmosféře

Číst článek

Navíc můžete oslavit i zlato a trikolórový dres…

Přesně tak, můžu to pořádně oslavit, oddychnout a připravit se na další závody. I díky tomu, že jsem věděl, že jde o závěrečný závod, tak jsem do něj šel perfektně připravený. Věděl jsem, že budu měsíc bez závodu a dal jsem do toho všechno.

V jakém nejbližším závodě se představíte v dresu českého šampiona?

Nejspíš to bude závod Kolem Polska. Po loňském roce je to můj oblíbený závod, rád bych tam znovu uspěl. Pomýšlím i na celkové pořadí, to je jeden z mých největších cílů pro druhou část sezony.

Trojice nejlepších českých cyklistů. Vítěz Petr Vakoč (uprostřed), druhý Leopold König (vrpavo) a třetí Jiří Polnický | Foto: ČTK

Společné mistrovství ČR a Slovenska v silniční cyklistice v Žilině - závod s hromadným startem (199 km):

Muži elite - absolutní pořadí: 1. P. Sagan (SR/Tinkoff-Saxo) 4:51:15, 2. Vakoč (Etixx-Quick-Step) -15, 3. König (Sky) -26, 4. J. Polnický (Whirlpool Author), 5. J. Sagan (SR/Tinkoff-Saxo) oba -1:23, 6. Tybor (SR/Dukla Trenčín), 7. Kreuziger (Tinkoff-Saxo) oba -1:24, 8. Boroš (BKCP Powerplus), 9. Kováč (SR/Dukla Trenčín), 10. Hník (Cult Energy) všichni -1:26.

Jezdci do 23 let - mistrovství ČR: 1. Sisr (Dukla Praha) 4:52:38, 2. Černý (CCC Polkowice) stejný čas, 3. Turec (Cycling Academy p/b Sagan) -1.

Tomáš Kohout, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme