Cyklistické česko-slovenské mistrovství nabídne souboj největších hvězd

Nebývalo to vždycky zvykem, ale v posledních letech soupeří na národním šampionátu v silniční cyklistice špičkoví světoví závodníci. V pelotonu v okolí slovenské Žiliny tak budou k vidění dresy týmů jako Sky nebo Tiňkov-Saxo a rozhodně je nepovezou žádní domestici.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roman Kreuziger míří na start olympijského závodu

Roman Kreuziger míří na start olympijského závodu | Foto: Tomáš Kohout | Zdroj: Český rozhlas

Na startu budou třeba Leopold König nebo Roman Kreuziger. Chybět nesmí ani Peter Sagan. Slovák, žilinský rodák, kvůli kterému se tady pojede, a který má přitáhnout historicky nejvíce diváků k trati společného slovensko-českého mistrovství.

„Určitě jsem rád, že závody můžou být v Žilině a mám to blízko. Je velice hezké závodit v rodném městě,“ těší slovenského závodníka. A kdyby tady Peter Sagan prohrál, zřejmě by se mohl nadobro odstěhovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Silniční závod jednotlivců nabídne na česko-slovenském mistrovství souboj největších hvězd. Na startu nebude chybět Slovák Sagan nebo Češi Kreuziger, Bárta, König nebo Vakoč.

Podobně jako on je i jeho spolujezdec z týmu Tiňkov-Saxo Roman Kreuziger favoritem českého mistrovství. Soupeřit by spolu mohly stejné dresy, jako v popředí Gira a Tour. Ambice má i Leopold König ze Sky.

„Samozřejmě chci vyhrát, ale důležité je nabrat závodní kilometry a moc neriskovat. Uvidíme, jak bude okruh vypadat. Je tam záludný kopec do cíle, mohl by to být těžký závod. Uvidíme.“

Uvidíme! To je slovo, které používají cyklisté při prognózách před startem extrémně často. Příklad zde:

„Uvidíme, mistrovské závody jsou těžké, je to dlouhých 200 kilometrů. Bude záležet na začátku a podle toho se bude závod vyvíjet,“ říká Peter Sagan. Vedle jeho bratra Juraje pojede za Tiňkov i podivuhodný Slovák Kolář a Roman Kreuziger.

Bárta si vyjel čtvrtý časovkářský titul v řadě. Na Slovensku jsem jako doma, smál se

Číst článek

König se může tak maximálně s někým domluvit, stejně jako Petr Vakoč z Etixxu a podobně je na tom i Jan Bárta. Jako jednotlivce je čeká těžký úkol bojovat proti početným týmům Whirlpoolu nebo pražské a trenčínské Dukle.

„Ti, co mají větší týmy, jsou jakoby v přesile. Profesionálové jsou jednotlivci, takže jedou proti týmům i proti sobě. Většinou to mají v silničním závodě trochu horší,“ dodává Jan Bárta. Dvousetkilometrový závod začne v poledne.

Tomáš Kohout, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme