Cyklokrosový mistr Adam Ťoupalík na domácí MS trénoval ve Španělsku

Osmnáctiletý cyklokrosař Adam Ťoupalík je nejmladším mistrem republiky. Titul vybojoval na slánské trati, kde překvapil favority. Před MS v Tábořesi zvedl sebevědomí. Soupeřům pak ukázal, že s ním musí v boji o duhový trikot určený jezdcům do třiadvaceti let počítat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adam Ťoupalík na MČR překvapil domácí špičku, v 18 letech závod ve Slaném vyhrál

Adam Ťoupalík na MČR překvapil domácí špičku, v 18 letech závod ve Slaném vyhrál | Foto: Pavel Petr | Zdroj: Český rozhlas

Nový mistr ČR je považován za největší cyklokrosovou naději posledních let. Ve své sbírce má už bronzovou medaili z juniorského MS 2013 v USA či stříbro z mistrovství Evropy. Při domácím silničním šampionátu vyhrál časovku i závod s hromadným startem. V létě pak vyměnil táborský dres za belgickou stáj BKCP-Powerplus.

„Od září až doteď budu závodit v Belgii, příští rok to samé. Ty závody mi daly hodně – jinak se tam závodí, tempo je jiné. Mohl jsem uplatnit zkušenosti, které jsem tam za půl roku získal,“ prozradil osmnáctiletý mladík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přípravu Adama Ťoupalík na domácí MS sleduje reportér ČRo Pavel Petr

Na slánské trati mistrovství republiky ukázal všem soupeřům záda. „Ještě mi to úplně nedochází, ale jsem hrozně spokojený. Je to můj pátý titul v řadě a o to je to cennější, že se mi to povedlo prvním rokem v elitní kategorii,“ těší cyklokrosaře.

Při domácím šampionátu se věřilo jiným. K favoritům patřili Radomír Šimůnek, Martin Bína, Jakub Skála nebo Michael Boroš.

Adamovo prvenství překvapilo i reprezentačního trenéra Stanislava Bambulu. „Je prvním rokem v třiadvacítce, takže je to velké překvapení. Vychoval jsem ho, prošel mýma rukama už od útlého mládí. Když se na něj člověk podíval už v kategorii žáků, kadetů, tak viděl, že je to talent.“

Největší talent pro budoucnost, chválí trenér

„Tvrdím o něm, že se pro to narodil. Je skvělý, dokáže vyhodnotit situace sám bez jakékoli pomoci. Beru ho jako největší talent pro budoucnost. Zaplať pánbůh, že takového závodníka máme,“ říká trenér.

Podstatnou část závodu bojoval táborský odchovanec v čele závodu s Vojtěchem Niplem. „Každého překvapilo, že vyhrál, ale mě nepřekvapil jeho výkon,“ uznal druhý muž republikového šampionátu.

Doma Adam Ťoupalík prakticky nepobyl. Druhý den po zisku zlaté medaile už mířil na letiště a s týmem zamířil do Španělska. „Mám s týmem soustředění, pak nás čeká poslední závod SP a týden na to už je MS. Doufám, že formu ještě vylepším a povede se mi nějaký dobrý výsledek,“ věří.

V Táboře při domácím MS na přelomu ledna a února si chce spravit chuť. Před rokem v Nizozemsku totiž závod mistrovství světa Adam Ťoupalík nedokončil.

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme