Deblkajak Špicar - Zavřel bude při třetím společném startu bojovat o olympiádu

Někdo se připravuje na boj o olympijské hry klidně celou sportovní kariéru. Deblkajak českých rychlostních kanoistů Jakub Špicar a Jakub Zavřel představuje opačný extrém. Trénují spolu až od května a o účast v Riu budou na MS usilovat po pouhých dvou společných závodech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Deblkajak Jakub Špicar a Jakub Zavřel budou na mistrovství světa bojovat o postup na OH

Deblkajak Jakub Špicar a Jakub Zavřel budou na mistrovství světa bojovat o postup na OH | Foto: Český svaz kanoistiky

Při prvním startu vybojovali dva Jakubové stříbro na mistrovství světa do třiadvaceti let a teď přidali zlato v seniorské kategorii na republikovém šampionátu.

„V třiadvacítkách to byl první závod, který vyšel na jedničku. Škoda, že nebylo zlato, ale nemůžeme chtít všechno hned,“ říká Jakub Špicar.

„Dokázali jsme si, že máme úroveň světové špičky a můžeme s nimi závodit. Získali jsme sebevědomí a to doufám teď pomůže,“ doplňuje Jakub Zavřel.

Přehrát

00:00 / 00:00

Deblkajak Jakub Zavřel - Jakub Špicar spolu pojedou na mistrovství světa teprve třetí závod a hned budou bojovat o postup na olympijské hry do brazilského Ria

Přitom jejich společné začátky nebyly z různých důvodů snadné. Oba totiž vstupovali do sezóny s jinými kajakáři, jenže reprezentační trenér Pavel Hottmar usoudil, že větší šanci uspět mají právě spolu, a tak se posádky rozdělily.

„Mrzelo mě to, ale reprezentační trenér chtěl složit loď schopnou vyjet olympiádu. Složili nás s Kubou, protože je v singlové výkonnosti jen kousek za mnou,“ říká Jakub Špicar s tím, že také první společné tréninky byly trochu rozpačité.

„Někdy nám to šlo, někdy ne. Jeden trénink nám natolik nevyšel, že jsme se otočili a Kuba šel dopředu. Různě jsme testovali a nakonec jsem se dopředu vrátil.“

S Jakubem Špicarem vpředu na háčku a Jakubem Zavřelem jako zadákem tedy zkusí mladý český deblkajak na mistrovství světa v Miláně vybojovat letenky do olympijského Ria. K tomu je potřeba skončit do šesté příčky.

„V našich silách to určitě je, ale debly jsou strašně vyrovnané. Bude to hodně těžké. Můžeme to vyjet nebo skončit v malém finále,“ věří si Jakub Zavřel.

Uprostřed mistři republiky v deblkajaku Jakub Špicar - Jakub Zavřel | Foto: Český svaz kanoistiky

To by ale ještě nemusel být ten nejčernější scénář, který dvojici Jakubů hrozí. Při výkonnosti českých rychlostních kanoistů je možné, že Špicar se Zavřelem účast na olympijských hrách vybojují, ale do lodi v Riu usedne někdo jiný.

„Hlodá to v hlavě dost. Můžeme to vyjet, ale pak nás na jaře někdo porazí a nepojedeme. Nominace jsou ale většinou udělaný tak, že by nás musel někdo předjet třikrát za sebou, aby jel místo nás na olympiádu. Zamrzelo by to dost.“

Jakub Špicar ale s Jakubem Zavřelem nejdřív postup do Ria musejí na mistrovství světa vyjet. A to při svém teprve třetím společném závodě.

Jan Suchan, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme