Do Ria a pak na mateřskou. České plavkyně přemýšlejí o nesportovní budoucnosti

Hodně podobné pocity zažívají Petra Chocová a Martina Moravčíková, dvě české reprezentantky na plaveckém mistrovství Evropy v Londýně. Obě už plánují konec vrcholového sportování a obě by se rády loučily na olympijských hrách v brazilském Riu. Letenky do Jižní Ameriky ještě nemají a při prvních startech na evropském šampionátu si je ještě nezajistily. Zatím si tak aspoň zkoušejí představit život bez neustálého tréninku a závodění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejzkušenější plavkyně české výpravy na ME v Londýně Petra Chocová zatím na ostrý A limit do Ria čeká%2c v rozplavbě na 100 metrů na něj nedosáhla

Nejzkušenější plavkyně české výpravy na ME v Londýně Petra Chocová zatím na ostrý A limit do Ria čeká%2c v rozplavbě na 100 metrů na něj nedosáhla | Foto: Michal Jurman

„Kolegyně, která pracuje, má osmitýdenní miminko. Baví mě to přebalovat,“ přiznává prsařka Martina Moravčíková, že myslí na mateřství čím dál víc.

Sportovní kariéru by ale chtěla ukončit svojí druhou účastí na olympijských hrách. „Musím říct, že jsem s trenérkou dala dohromady nejkvalitnější tréninkovou sezonu, kterou jsem kdy měla,“ hodnotí Moravčíková.

Fit se cítí i její kolegyně z reprezentace Petra Chocová. Pro tu by byly olympijské hry v Riu také posledními v kariéře. Kvůli nim v této sezoně změnila nejen svoji sportovní přípravu.

„Přestala jsem pít pivo na doporučení trenéra z posilovny, aby šly tuky dolů. Dal mi interval jednou za čtrnáct dní, a to je tak dlouhý interval, že mi přestává chutnat,“ usmívá se Chocová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Plavkyně Petra Chocová hledá partnera i v řadách posluchačů Radiožurnálu. V Londýně s ní na mistrovství Evropy mluvil reportér Michal Jurman

A tak místo pití piva dochází v Londýně opět na matematiku a hru s čísly. Českolipská prsařka je totiž známá tím, že si vysněné časy na velkých akcích píše do dlaní.

Ty ale letos v Londýně zarputile svírá a jejich tajemství prozradit přesně nechce. V úterní dopolední rozplavbě na sto metrů se jí, stejně jako Moravčíkové, limit splnit zatím nepovedlo.

„Tentokrát mám napsaný dva časy, ale musím říct, že oba jsou lepšího limitu A na olympiádu,“ prozrazuje Chocová. „Třicet osm setin, to je ani ne pšouknutí,“ navazuje Moravčíková, která má v číslech jasno.

Boj o ono „pšouknutí“ ji čeká hlavně na její silnější dvousetmetrové trati. V sezoně, ve které chce ukončit kariéru, už myslí na další pracovní výzvy i osobní život, a alespoň v tomhle má před Chocovou jistý náskok.

„Mateřský sklony bych asi už i měla, ale ještě se nenašel ten pravý, takže já ještě čekám. Kdyby se našel, já do toho jdu hned. Vyzývám posluchače, nějakýho pořádnýho, pěknýho, inteligentního. Musí tam být jiskra, to je hlavní,“ hází rukavici do rozhlasového éteru dvojnásobná mistryně Evropy z roku 2012 Petra Chocová.

Michal Jurman, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme