Do sportu půjde 3,5 miliardy, podle zástupců sportovních organizací je to stále málo

Dobrá zpráva pro sport přišla z pražského Tyršova domu. Oproti původním předpokladům byla částka směřující do sportu ze státního rozpočtu navýšena. Nicméně představitelé hlavních sportovních organizací se shodují na tom, že je to stále málo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Kejval byl duchovním otcem Českého olympijského domu v Londýně

Jiří Kejval byl duchovním otcem Českého olympijského domu v Londýně | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Podle nich částka u nás investovaná do sportu dosahuje pouze zhruba jedné šestiny průměru Evropské unie.

„Jedná se zejména z pohledu na sportování dětí a mládeže o jednu z priorit vlády," začala svůj projev před zástupci mnoha sportovních odvětví ministryně školství mládeže a tělovýchovy z ČSSD Kateřina Valachová.

„Získali jsme navíc půl miliardy oproti původnímu návrhu, to znamená, že celkové prostředky jsou v tuto chvíli tři a půl miliardy,“ dodává Valachová, která to považuje za první krok ke zvýšení finančních prostředků cíleně investovaných do sportu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do sportu půjde o půl miliardy více, než bylo plánováno. I tak zástupci sportovních organizací tvrdí, že 3,5 miliardy je stále málo

Toho si váží i jeho hlavní zástupci v čele s ČOV, kteří ale doufají, že částka směřující do 10 různých programů ještě poroste.

„Ta částka je fajn, ale bohužel jsme pouze dorovnali propad, který byl v letošním roce, a vyrovnali jsme zhruba částku, která byla pro sport alokována v roce minulém. Rozhodně bychom chtěli ještě iniciovat navýšení této částky o jednu miliardu korun. Především v oblasti investic,“ říká předseda ČOV Jiří Kejval.

Ten by si přál více peněz, a to zejména na údržbu sportovišť ve městech a obcích po celé republice. Na tom se s ministryní shodl, a Kateřina Valchová se tak nyní snaží hledat další zdroje.

„Určitě je aktuální žádat podíl na příznivě se vyvíjející bilanci státního rozpočtu 2015. Nebo na možných příjmech z výnosu zdravotních pojišťoven nebo z hospodaření státních firem či firem s většinovou účastí státu,“ zdůrazňuje Valachová, která by byla spokojená, kdyby pro sport ještě vybojovala na příští rok právě onu jednu miliardu navíc.

Proč by se jí to mohlo, a mělo povést, vysvětluje předseda ČUS Miroslav Jansta, který při svých úvahách vychází z nově vypracované studie věnující se nejen vrcholovému sportu.

„Argumentů je plno, třeba jsme se stali nejtlustším národem v Evropě podílem sportování mládeže. Tím, že 23 % rodin nemá peníze na to, aby mohlo dát dětem peníze na členské příspěvky a vybavení na sportování,“ vysvětlil Miroslav Jansta.

Jakub Kanta, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme