Dočká se Neumannová dalšího olympijského zlata? CAS bude řešit dopingové podezření Šmigunové

Sportovní arbitrážní soud CAS začne tento týden řešit podezření z dopingu estonské běžkyně na lyžích Kristiny Šmigunové-Vähiové, dvojnásobné olympijské vítězky z Turína 2006. Uvedla to Světová antidopingová agentura (WADA). Pokud CAS shledá, že Šmigunová na hrách před deseti lety dopovala, bude Estonka diskvalifikována a zlato ze skiatlonu dodatečně připadne Kateřině Neumannové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kateřina Neumannová slaví na OH v Turíně zlato ze závodu na 30 km s dcerou Lucií

Kateřina Neumannová slaví na OH v Turíně zlato ze závodu na 30 km s dcerou Lucií | Foto: Fotobanka Profimedia

Zpětné testování již před časem prokázalo, že Šmigunová měla v Turíně oba vzorky pozitivní. Situaci ale komplikuje fakt, že právníci estonské běžkyně zpochybňují výsledky testů i použité metody. Mezinárodní olympijský výbor se i kvůli tomu odmítá ke kauze vyjadřovat.

Dnes devětatřicetiletá Šmigunová-Vähiová, která před šesti lety ukončila kariéru, vedle vítězství ve skiatlonu ovládla v Turíně i závod na 10 km klasicky. V něm byla druhá Norka Marit Björgenová, Neumannová doběhla pátá. O tom, že si Estonka k triumfům pomohla nepovolenými prostředky, se spekulovalo již několik let.

Neumannová, jež se kýženého olympijského zlata dočkala po čtyřech stříbrech a jednom bronzu ve svém posledním startu pod pěti kruhy na volné třicítce v Turíně, je v dodatečném přebírání medailí zběhlá. Kvůli později zjištěnému dopingu Rusek se dvakrát posunula v pořadí na OH v Salt Lake City 2002, kde nakonec byla dvakrát druhá, byť původně měla "jen" jeden bronz.

Spekuluje se, že pozitivní nález měl v Turíně i další Estonec Andrus Veerpalu. V tom případě by zlato z klasické patnáctky připadlo stříbrnému Lukáši Bauerovi.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme