Dostál i Fuksa v Račicích potvrdili olympijské ambice. V Riu chtějí útočit na medaile

Škoda, že jsou olympijské hry až za dva měsíce, můžou si říkat čeští rychlostní kanoisté. Na domácím Světovém poháru v severočeských Račicích totiž potvrdili, že by měli v Riu útočit na medaile. Na olympijské kilometrové trati kajakář Josef Dostál vyhrál a Martin Fuksa byl třetí mezi kanoisty.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martin Fuksa a Josef Dostál

Martin Fuksa a Josef Dostál | Foto: František Kuna | Zdroj: Český rozhlas

„Moc si cením toho, že jsem dokázal vyhrát, především tady na domácí půdě. Napravil jsem si renomé po Duisburgu, kdy jsem byl těsně čtvrtý,“ těšilo kajakáře Josefa Dostála po vítězství na kilometrové trati během závodu Světového poháru v Račicích.

Spokojený mohl být i Martin Fuksa, který byl mezi kanoisty třetí. „Byl bych rád, kdybych všem nakládal sto metrů, ale jsem nohama na zemi a vím, jak to chodí. Není to jednoduché, takže jsem spokojený.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Fuksa i Josef Dostál potvrdili medailovými výsledky v Račicích své ambice pro Rio

Podobné umístění by oba brali i na blížících se olympijských hrách v Riu. Josefa Dostála ani nemá smysl se ptát, kdo by nebral olympijské zlato, a ani Martin Fuksa by se za bronz nezlobil. „Medaile je můj sen. Kdyby byla jakákoli, je to pecka.“

Oba úspěšní čeští vodáci ale upozorňují, že výpovědní hodnota výsledků úvodních Světových pohárů - ať už teď v Račicích, nebo před týdnem v německém Duisburgu, není vysoká. Pár závodníků je vynechává a pro většinu dalších slouží jen jako příprava na olympijské hry.

„Jsou to Světové poháry, na které někteří připravují víc, na některé míň. Některým to sedne, ale na olympiádě záleží, jak kdo dokáže naladit formu. Dnes ve finále bylo pět šest lidí, kteří mohli vyhrát. Rozdíly jsou tak minimální,“ ví Josef Dostál.

Kajakář Dostál získal zlato na SP v Račicích, kanoista Fuksa má bronz

Číst článek

Obě české hvězdy jsou známé tím, že se v průběhu sezony v porovnání se svými konkurenty obvykle zlepšují. Vždyť pro Martina Fuksu je račický Světový pohár prvním letošním mezinárodním závodem a za vítězným Němcem Sebastianem Brendlem, úřadujícím mistrem světa i olympijským šampionem, zaostal jen o dvě sekundy.

„Dotahuju ho celé čtyři roky, na kilák je hrozně suverénní. Ale jak vím, z posledních let, tak on je na jaře hodně silný a jak se sezona stupňuje, tak jsem lepší a on už takový pokrok neudělá. Doufám, že to tak bude i v Riu,“ věří kanoista.

Kajakář Josef Dostál by se račickým triumfem nerad ukolébal. „Je to důležité, přinese mi to klid do duše. Ale po tom, jak jsem dostal v Duisburgu, budu vědět, že to není jisté a makat, makat, makat,“ plánuje.“

Jan Suchan, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme