Dřív se zbraní bála, teď Radka Mančíková kraluje juniorskému skeetu

Devatenáctiletá Radka Mančíková má na dívku netradiční koníček - střílí z brokové pušky. A je v tom ve své kategorii nejlepší v Evropě. Na šampionátu v italském Lovatu ovládla ve skeetu juniorek jak individuální závod, tak týmovou soutěž. Ještě ve dvanácti letech se přitom zbraní bála.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Historicky první český mixový tým ve skeetu s koučem janem Hůlou

Historicky první český mixový tým ve skeetu s koučem janem Hůlou | Foto: Michal Jurman

Názor změnila na střeleckém táboře, kam ji poslal otec myslivec. „Vysadil mě tam a odjel. A jak mi bylo dvanáct, nechal mě tam mezi 25 kluky samotnou holku. Já jsem tam seděla tak v rožku. Dvě hodiny jsem jenom seděla a hleděla. Ani jsem se nezvedla, pomalu jsem ani nedýchala,“ vzpomíná Mančíková na svůj první kontakt se sportovní střelbou.

Když se jí ale ujal trenér, strach ze zbraní rychle zmizel. „Tak mi to začal vysvětlovat. A nadšení z první rány a nadšení z prvního holuba, to nikdy asi nezapomenu. Potom dojel taťka, tak jsem mu říkala: Tati, tati já jsem střelila už tři holuby a prostě já se trefím. To bylo úplně super no.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Lovecký lístek má od patnácti let. Ve střelbě z brokové pušky je Radka Mančíková nejlepší v Evropě ve své kategorii

Hodonínská rodačka se tak brzy připojila ke střeleckému týmu Komety Brno. Trénuje třeba s účastníkem londýnské olympiády v roce 2012 Jiřím Liptákem. Mladá dívka si musela zvykat na mužský kolektiv.

„Byla jsem strašně stydlivá. Když mi něco řekli, tak jsem se hned urazila a byla jsem nesvá. Teď jsem prostě zjistila, že musím najet na stejnou notu a bavit se s nimi jako bych byla i já chlap. Oni mě tak berou a neřeší. Řeší si tam svoje, já to řeším s nimi. Je to hodně o zvyku,“ vysvětluje.

Kromě závodění se Mančíková věnuje i myslivosti, jak si přál její otec. Už se jí podařilo skolit stříbrného daňka, úlovky pro ni ale nejsou to hlavní.

„Lovecký lístek mám od patnácti, takže jo. Ale jsem spíš takový člověk, co se snaží ty děti k tomu vést, dělá spíš takovou osvětu, zakrmuje, stará se o ta zvířata. Nejsem úplně čistý lovec. Jsem spíš starostlivý pan myslivec.“

U jeho brokovnice hraje roli každý milimetr

Číst článek

Přesné rány si tak nechává devatenáctiletá skeetařka na závody. Poslední jí vyšel skvěle. Na evropském šampionátu ovládla individuální i týmovou soutěž. V té obhájila loňské zlato, byla však v jiné roli.

Před rokem střílela jako benjamínek. Její dvě starší kolegyně přešly mezi dospělé a letos to byla Mančíková, kdo vedl tříčlenný tým, v němž další dvě závodnice debutovaly na velké akci.

„Měla lví podíl na zisku zlaté medaile družstva,“ ocenil svou svěřenkyni manažer střelců brněnské Komety Josef Machát. Na olympiádu do Ria nemíří, podle kolegů může být medailovou nadějí na olympiádě v Tokiu za čtyři roky.

„Líbilo by se mi to. Ale u nás je opravdu těžké získat ten kvótaplac. Protože když si vezmu, že na olympiádu může jet 22 žen. A ony opravdu ty kvótaplacy jsou umístěné jen na těch vrcholných závodech. Na nějakých světových pohárech, mistrovství Evropy, mistrovství světa. A jsou tam třeba dva,“ říká Mančíková, pro niž bude navíc boj o olympiádu o to těžší, že chce studovat medicínu.

David Nekvinda, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme