Důchod se odkládá, volal basketbalista Welsch domů přítelkyni

Týmové heslo „Rvi se jako lev" dnes na mistrovství Evropy naplnili čeští basketbalisté se vším všudy. V osmifinále porazili papírové favority z Chorvatska jasně 80:59, a ačkoliv k tomu Jiří Welsch přispěl ve statistikách jen dvěma body, po utkání v Lille byl jednou z největších hvězd. A nejen proto, že je kapitánem výběru, který nečekaně poslal z turnaje domů silný výběr z Balkánu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Welsch

Jiří Welsch | Zdroj: ČTK

Pětatřicetiletý veterán byl po historickém úspěchu českého basketbalu nejen v sevření novinářů. Prali se o něj i jeho známí, kteří sem přispěchali ze 120 kilometrů vzdáleného belgického Charleroi.

Právě tam Welsch v minulosti jako hráč působil a tak aktuální úspěch na francouzsko-belgické hranici s ním prožívá hodně lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Welsch slíbil přítelkyni večerní telefonát z Lille. Těší ho, že v něm nemusel mluvit o konci v reprezentaci

„Je to daň za to, že už mi je osmatřicet a nějaké ty kluby a země jsem prošel,“ usmíval se.

A kromě Belgie má Jiří Welsch na mysli třeba i Slovinsko, kde český veterán se zkušenostmi z NBA, působil v Olimpiji Lublaň. Slovinci i Belgičané na rozdíl od českého týmu ve čtvrtfinále vypadli a tak i pro novináře těchto zemí, je příběh českého veterána nyní hodně zajímavým.

„Je to příjemné. Teď mě zatavili ze Charleroi a před chvíli novináři ze Slovenska. Ptali se na slovinský tým a moje vazby ke Slovinsku,“ popisoval český křídelník.

Tlak na Jiřího Welsche ohledně vstřelených bodů už není tak silný, jako býval dříve, dnes se více spoléhá v reprezentaci na jeho zkušenosti, které mu nikdo vzít nemůže. Proti Chorvatsku navíc strávil na palubovce rodák z Holic více než 24 a půl minuty a aktivní byl i tehdy, když zrovna nehrál.

Chorvati byli k poražení a my jsme toho dokázali využít, říkal David Jelínek

Číst článek

„Nesla nás za výhrou také lavička. I když jsme nedali koš nebo špatně bránili, tak jsme se drželi spolu a hráli až do konce,“ potvrdil nejlepší střelec duelu s Chorvatskem Jan Veselý, že na šampionátu tvoří všichni Češi jeden „Tým“.

Stejně jako Veselý i zbytek mužstva dnes v Lille vlastně bojoval za to, aby Welsch mohl ukončit svoji bohatou kariéru, jak se říká na vrcholu. Odchod z reprezentace už měl totiž český veterán dopředu pevně nachystaný, tedy po konci letošního mistrovství Evropy.

 

Jsme ve čtvrtfinále!!! Super borci We are in quarterfinals!! Great succes for czech basketball

Fotka zveřejněná uživatelem Tomas Satoransky (@satoransky),Zář 13, 2015 v 5:10 PDT

„Ráno jsem mluvil s přítelkyní, která je doma s naší malou dcerkou, a řekl jsem jí, že odpoledne zavolám, a buď budu ve čtvrtfinále mistrovství Evropy, nebo v reprezentačním důchodu. Tak už se těším, až jí zavolám, že se důchod odkládá.“

Zmíněná věta byla vyřízena v pořádku a Welsch tak může začít soustředit síly nejen na středeční čtvrtfinále ale i následná dvě utkání, která si Češi výhrou nad Chorvaty vybojovali. Buď půjde o zápasy medailové, nebo o umístění na 5-8. místě, kde se bojuje o účast v olympijské kvalifikaci.

Michal Jurman, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme