Dva hradečtí cyklisté dopovali: Tým s tím nemá nic společného, brání se manažer

Dva cyklisté hradeckého týmu Elkov Author Jan Kovář a Michal Brázda měli pozitivní dopingový nález na steroidy stanozolol a clenbuterol. Oba dostali čtyřletý zákaz startu. Vedení klubu s nimi okamžitě ukončilo spolupráci a manažer Vladimír Vávra po nich bude vymáhat i peníze na přípravu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Závodní cyklistika (ilustrační fotografie)

Závodní cyklistika (ilustrační fotografie) | Foto: Fotobanka Pixabay

„Oba závodníci u nás okamžitě skončili. Už předtím měli podmínečné vyloučení za jiný prohřešek, který se udál v době jejich osobního volna, kdy bylo po sezoně a přijeli na první týmový sraz,“ říká Vladimír Vávra, manažer cyklistického týmu Elkov Author Hradec Králové.

Ponesete za ně jako tým nějaké následky, nebo je to jejich problém?

Novináři odhalili malé motory v kolech proficyklistů. UCI nic nedělala, stěžují si

Číst článek

Je to jejich osobní záležitost. V té době byli doma a takhle se rozhodli. Nesou za to plnou zodpovědnost. Pro tým je to samozřejmě nepříjemné, protože je s tím spojován, ale nemá s tím vůbec nic společného.

Oba dostali čtyřletý zákaz startu, je to vlastně konec kariéry?

Myslím, že je to určitě konec jejich kariéry. Po čtyřech letech je hodně těžké vrátit se zpátky. Navíc nevím, který tým by o ně měl zájem. Dá se říct, že propadnou zapomnění.

To ale není jediný trest. Vy jste je potrestali taky a pocítí to finančně.

Budeme po nich požadovat finanční prostředky, které do nich klub vložil. Uškodili tím klubu, pošpinili jeho jméno a takový trest musí následovat.

O jakou částku jde?

Oba dva ještě nebyli výdělečně činní, takže myslím, že je to pro ně nepříjemné. Částka se pohybuje od padesáti do sta tisíc korun.

Kam jste ochotni zajít při vymáhání? Takový problém by neměl vyšumět.

Řešíme to dohodou. Oba se přiznali při první návštěvě, když jsme se to dozvěděli. Došlo k dohodě, že uhradí finanční prostředky, které jsme do nich vložili.

Jak reagují sponzoři a partneři týmu?

Všechny partnery jsme s tím seznámili. Rozumí tomu, že nejsme schopní závodníky kontrolovat, protože s nimi nejsme 24 hodin denně. Tohle proběhlo v době, kdy skončila sezona a závodníci byli doma u rodičů. To nejsme schopní ovlivnit.

Tomáš Lörincz, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme