Finanční prostředky do sportu budou navýšené a jasně cílené, řekl ministr Chládek

Sportovci se mohou těšit na mnohem více peněz, než kolik mají dosud. Tedy asi ne všichni, ale většiny by se jich to týkat mělo. Už za rok by mohli dostat od státu o tři miliardy více a částka by měla narůstat i díky koncepci sportu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poslanecká sněmovna 20.1.2015, Marcel Chládek a Bohuslav Sobotka

Poslanecká sněmovna 20.1.2015, Marcel Chládek a Bohuslav Sobotka | Foto: Filip Jandourek

Začněme od ‚drobnosti‘, která by ale měla přijít už v příštím roce. Peníze, které půjdou do sportu ze státního rozpočtu, by měly narůst na 6 miliard, tedy o 100%.

„Chceme od příštího roku dát 3 miliardy navíc. Na konci volebního období této vlády bych chtěl místo třech miliard dát do oblasti sportu 7 miliard,“ říkal na Valné hromadě České unie sportu ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek z ČCSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Snažíme se finanční prostředky více zacílit, zvyšují se programy cílené na mládež, máme program cílený na tělesně postižené, říká ministr školství, mládeže a tělovýchovy Marcel Chládek

„A v konečném důsledku koncepce 2020 se pohybujeme někde v rozmezí 12 až 15 miliard. Je to z toho důvodu, že sport, stejně jako školství, je dlouhodobě podfinancován,“ dodal Chládek.

„Je to dobrá zpráva, aby se propad organizovanosti a sportování v České republice zastavil. Aby přestaly zanikat kluby především na nejnižší úrovni, aby mládež měla dostupné sportování,“ ocenil slova Marcela Chládka i předseda České unie sportu Miroslav Jansta.

„Ale 3 miliardy, to je minimum. V roce 2006 jsme měli 7,5 miliardy do sportu prostřednictvím státního rozpočtu prostřednictvím ministerstva školství a ministerstva financí,“ upozornil Miroslav Jansta.

Jde ale ještě o jednu věc. Aby to všechno fungovalo, je třeba poněkud přenastavit systém. A jestliže byla řeč o něčem, co se jmenuje Koncepce podpory rozvoje sportu v České republice do roku 2025, bylo by dobré to vysvětlit.

Využití financí bude jasně zaměřené

Podle ministra Chládka se mimo peníze rozdělí na více dílů, aby bylo přesněji vidět, kam pak potečou.

„Postupně se snažíme finanční prostředky více zacílit. Zvyšují se programy cílené na mládež, pak je tam program cílený na tělesně postižené. Chceme, aby každý program byl jednoznačně zaměřený na jednu oblast a byly tam rovné podmínky,“ vysvětluje ministr Chládek.

Rozdělení peněz je ale jedna věc, jejich získání, aby bylo vůbec co rozdělovat, jiná. S tím, ale i s obecnou podporou sportu ale souvisí i změna stávajících zákonů.

Na pomoci sportu se shoduje celá koalice

Jen namátkou: Zákon o provozování loterií, o rozpočtových pravidlech, o financování krajů a měst, atd.

S uvážením zájmů různých skupin a složitosti legislativního procesu jsem se tedy Miroslava Jansty zeptal, jestli to všechno není práce zhruba tak na pět volebních období. Nesouhlasil.

„Koalice se shoduje v tom, že sportu je potřeba pomoc. Když se to nastartuje letos, tak do konce volebního období této vlády bychom mohli udělat 80% toho, co jsme tady prezentovali,“ věří předseda České unie sportu, Miroslav Jansta.

Tomáš Kohout, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme