Florbalisty čeká závěrečná příprava před MS. Chtějí na něm medaile

Čeští florbalisté mají před sebou letošní vrchol - prosincové mistrovství světa ve Švédsku. Po neúspěchu na šampionátu ve Švýcarsku, kde tým vypadl už ve čtvrtfinále, čeká mužstvo vedené trenéry Radimem Cepkem a Zdeňkem Skružným boj o návrat na medailové pozice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští florbalisté poslouchají hymnu před utkáním se Spojenými státy

Čeští florbalisté poslouchají hymnu před utkáním se Spojenými státy | Foto: ČFbU .

„Změnili jsme úplně všechno. Neomezili jsme se na srazy jednou za tři čtyři měsíce, ale scházíme se dvakrát do měsíce většinou v Praze, máme individuální tréninky, hráči si vedou tréninkové deníky, testujeme je, jsme víc v kontaktu s oddílovými trenéry,“ uvedl jeden z reprezentačních trenérů Zdeněk Skružný.

V konečné nominaci je hned deset hráčů, kteří si na mistrovství zahrají vůbec poprvé. Vedle týmu se změnila i příprava. „Chceme, aby týden MS hráči přemýšleli, že začíná. Teď může úplně první zápas rozhodnout, jestli bude MS úspěšné,“ ví trenér.

Přehrát

00:00 / 00:00

Se zástupci české florbalové reprezentace mluvil před přípravou na MS reportér ČRo Pavel Petr

V úvodním utkání čeká Čechy 6. prosince Norsko, v základní skupině pak ještě narazí na Švýcarsko a Estonsko.

Vedle nováčků se ve výběru objevují i zkušení florbalisté. „Myslím, že většina hráčů chce udělat úspěch a získat medaili. Ti hráči, co byli na minulém MS, mohou mít nějakou větší motivaci se do toho zakousnout. Ale šli by do toho, i kdyby se minule vyhrálo,“ přemýšlí Milan Fridrich.

Tom Ondrůšek si pro změnu pochvaluje atmosféru v kabině. „Celý 2 roky, od doby, co se vyměnil realizační tým, se to hodně omladilo a je cítit energie. Doufám, že vydrží,“ věří dvaadvacetiletý brněnský odchovanec.

Trenér Zdeněk Skružný nemůže naopak porovnávat současnou atmosféru v reprezentační kabině s tou, jaká vládla před jeho návratem k národnímu mužstvu. Když u mužstva působil jeho předchůdce Tomáš Trnavský, v kontaktu s reprezentací nebyl:

„V předchozích cyklech, kdy jsem působil v reprezentaci, to bylo hodně podobné. Hráči se na srazy těší, mají přátelské vazby. Jsou rádi, že mohou být pohromadě, ale je tam i pracovní atmosféra. Mám dobrý pocit a věřím, že nasazení zúročíme k nějakému výsledku,“ předpokládá kouč.

Spolupráce s trenéry se zlepšila

Hráči se budou připravovat v Praze. V minulosti raději dávali přednost klidu. Teď budou i na dosah novinářům. „Aby si hráči zvykli, že to na MS bude, chceme novináře pozvat na tréninky i do hotelu. Tréninky chceme otevřít i pro děti,“ láká Zdeněk Skružný.

V plánu jsou i dvě přípravná utkání. Jedno z nich bude díky extraligovým trenérům i proti výběru Prahy.

Právě spolupráce s oddílovými trenéry přinesla ovoce. „Když jsme přišli, cítili jsme, že nám nevěří, že se něco změní, ale poslední rok je komunikace s nimi, domlouvání společných akcí a uvolňování hráčů na skvělé úrovni,“ pochvaluje si trenér Zdeněk Skružný.

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme