Fotbalový stadion není pro basket ideální, říká před osmifinále ME Jiří Welsch

Není to tak dávno, co se konalo plavecké mistrovství světa na fotbalovém stadionu v ruské Kazani. Na mistrovství Evropy v basketbalu nastoupí v osmifinále Češi s Chorvatskem v místech, kde se normálně prohání hlavně fotbalisté francouzského Lille. Zda je to dobře, na to se názory různí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kapacita fotbalového stadionu v Lille byla pro potřeby basketbalového ME snížena na 27 000 dováků

Kapacita fotbalového stadionu v Lille byla pro potřeby basketbalového ME snížena na 27 000 dováků | Foto: Michal Jurman

„V Evropě jsem takovouhle halu ještě neviděl, takže to bylo něco neuvěřitelného.“ Při prvním tréninku v multifunkční hale Stade Pierre Mauroy měl Patrik Auda pusu otevřenou úžasem.

Fotbalový stadion v Lille byl otevřen teprve před třemi lety a do historie se letos zapsal právě třeba i pořadatelstvím pomalu vrcholícího basketbalového šampionátu. Stačilo jej přepůlit a snížit kapacitu na 27 tisíc fanoušků. Tak jako to dělají třeba v Americe.

Přehrát

00:00 / 00:00

Basketbalisté České republiky nastoupí v osmifinále ME proti Chorvatsku na fotbalovém stadionu v Lille, ne všichni jsou z toho nadšení

„Například na Syracuse hraje basketbalový tým v aréně pro americký fotbal a to bylo něco podobného. Tam bývá na zápase kolem 25 000 lidí,“ popisuje své zkušenosti z univerzitní soutěže NCAA Auda, který tak v dnešním osmifinále netradičním prostorem rozhodně překvapen nebude.

Ne všichni jsou ale okázalým přístupem Francouzů k pořadatelství podobně nadšeni.

„Nemyslím si, že je to nějaký bonus. Hala není postavená pro hraní basketbalu. Světla nad vytvořenou tribunou jsou nepříjemná při střelbě z jedné poloviny hřiště,“ trochu si stěžuje Jiří Welsch.

Zatímco kapitán českého týmu řeší hlavně praktické herní problémy spojené s netradičně obrovským prostorem, fanoušci si všímají i jiné věci.

Stade Pierre Mauroy v Lille z dálky | Foto: Michal Jurman

„Je to obrovské, všude spousta místa a parkovišť, podívejte. Myslím, že je to předimenzované, 27 000 lidí možná přijde na finále, na semifinále, ne ale na zápasy nás nebo Čechů. Je to fakt zbytečně moc,“ všímá si Lotyš Juris, který se s manželkou Sanitou vydal do Lille přes Brusel vlastním autem.

Zatímco hala v jeho rodné Rize ještě před pár dny bzučela jak včelí úl, v Lille je atmosféra o poznání horší.

Potvrdil to třeba už včerejší překvapivý postup právě Lotyšů na úkor Slovinců, kterému přihlíželo neoficiálně kolem 5000 fanoušků.

Michal Jurman, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme