Freediveři pojedou na světový šampionát i díky finanční podpoře fanoušků

Nádechové potápění, neboli freediving, nemá v Česku zrovna mnoho příznivců a odráží se to i na podpoře sponzorů. Na blížící se mistrovství světa týmů do Sardinie se tak první část české reprezentace vydá v pondělí hlavně díky finančním příspěvkům svých vlastních fanoušků. Ve speciální sbírce se vybralo na tyto účely více než 130 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český tým se na mistrovství světa podívá i díky finanční podpoře fanoušků

Český tým se na mistrovství světa podívá i díky finanční podpoře fanoušků | Foto: www. apneaman.cz

„Nechala jsem se inspirovat nápady kamarádů a jejich úspěšnými projekty. Třeba Danem Přibáňěm a jeho trabantem, podobným způsobem sháněli peníze muzikanti na vydání CD,“ přibližuje prezidentka Mezinárodní organizace pro rozvoj freedivingu Gabriela Grézlová jak vznikl nápad na založení speciální webové stránky, přes kterou mohli sportovní fanoušci posílat finance na účast české reprezentace na světovém šampionátu.

Cílové částky 120 tisíc korun na základní startovné a cestu se dosáhlo už před šesti dny. A tak skupina sedmi reprezentantů, která si většinu přípravy i samotné závody hradí ze své kapsy, mohla s předstihem začít shánět letenky.

Přehrát

00:00 / 00:00

S českými freedivery před odejzdem na MS mluvil Michal Jurman

„Architekt, právnička, klempíř, plavčice, fyzioterapeutka a já jsem student,“ vypočítává civilní povolání všech reprezentantů letošní český mistr Martin Valenta.

Směsice je to pestrá, na poli světového freedivingu ale tito „sportovci-amatéři“ rozhodně budí velký strach soupeřů.

„Před dvěma lety přivezl Martin Valenta s dalšími členy českého týmu bronz, v letech 2006 a 2008 jsme byli stříbrní. Tehdy závodil ještě Martin Štěpánek,“ vzpomíná Grézlová jen některé z úspěchů českých nádechových potápěčů, kteří se stejně jako všichni ostatní specializují na tři disciplíny.

V bazénu probíhá tzv. statika a dynamika, tedy výdrž v klidovém stavu nebo naopak plaveckém pohybu na jedech nádech, na moři pak hloubkové potápění.

Nejlepší freediveři vydrží na jedech nádech ve vodě více než 12 minut | Foto: www. apneaman.cz

Fakt, že čeští reprezentanti odjedou na šampionát ve skvělé formě, potvrzuje nedávný, i když neoficiální český rekord Martina Valenty. Ten v tréninku uplaval na jeden nádech neuvěřitelných 251 metrů.

„Baví mě na tom, že pod vodou je ticho, mám rád svůj klid,“ popisuje Valenta hodně zajímavý důvod, který jej drží u jednoho z nejnebezpečnějších sportů na světě. Freediveři ale musí během onoho ticha podávat ještě nadpozemské výkony. Ti nejlepší z nich vydrží na jedech nádech ve vodě více než 12 minut.

Češi se na MS naposledy představili před šesti lety

O to smutnější je pak fakt, že čeští zástupci tohoto sportu, kteří vždy patřili mezi světovou elitu, nemuseli vůbec na šampionát kvůli nedostatku financí odjet. A není to poprvé. Naposledy totiž byly oba české týmy na mistrovství světa před dlouhými šesti lety v egyptském Sharm El Sheikhu.

„Chceme strašně moc poděkovat všem, kteří nám na naši sbírku přispěli,“ vzkazuje Grézlová. „Doufáme, vaše víra v nás vyjde,“ dodává Valenta.

Český tým žen a mužů bude v Sardinii splácet onu důvěru svých mecenášů už od 16. září, kdy světový šampionát týmů začíná.

Michal Jurman, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme