Froome přišel po kolizi s motocyklem o kolo, ve žlutém zůstává po rozhodnutí jury

Dvanáctá etapa Tour de France končila horským dojezdem nedaleko pod vrcholem legendární hory Mont Ventoux. Ze skupiny uprchlíků si dojel pro vítězství Belgičan Thomas De Gendt z týmu Lotto Soudal. Chris Froome si jel pro navýšení náskoku, ale v závěru přišel po kolizi s doprovodným motocyklem o kolo. Ve žlutém dresu ho udrželo rozhodnutí jury.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chris Froome bez kola

Chris Froome bez kola | Zdroj: Reuters

Muž ve žlutém směřuje do cíle horské etapy Tour de France, ale nemá kolo. Dvanáctá etapa Tour de France nabídla bizarní záběry po kolizi největších favoritů s doprovodným motocyklem. Necelý kilometr před koncem zkrácené etapy na Mont Ventoux naboural Richie Porte z BMC do jednoho motorizovaného stroje z doprovodu.

Přes jeho kolo šli i Chris Froome a Bauke Mollema. Nejhůř dopadl do té doby vedoucí muž celkového pořadí Froome, který chvíli běžel bez kola. Pak dostal náhradní, ale to mu nevyhovovalo. Do cíle dojel s výraznou ztrátou na své konkurenty.

Ze žlutého trikotu se několik minut mohl radovat další Brit Adam Yates o 9 sekund před Nizozemcem Bauke Mollemou. Jenže téměř okamžitě po dojezdu zasedli rozhodčí závodu, kteří po desítkách minut vydali rozhodnutí.

„Zůstávám ve žlutém,“ oznámil Froome na svém twitterovém účtu. Rozhodčí mu totiž přidělili stejný čas, v jakém projel cílem Bauke Mollema, který z trojice havarovaných cyklistů dopadl nejlépe.

Celkově vede o 47 sekund před Yatesem, třetí je Mollema, čtvrtý Kolumbijec Quintana.

O vítězi 12. etapy bylo naopak rozhodnuto okamžitě. Skupina uprchlíků si na úpatí kopce přivedla výrazný náskok. Z patnáctky jezdců se postupně stala až belgická dvojice, která soupeřila o vítězství. Thomas De Gendt z týmu Lotto Soudal přesprinoval v cíli Serga Pauwelse.

Nejlepší český jezdec v celkovém pořadí Roman Kreuziger v závěrečném stoupání nestačil a ze skupiny favoritů odpadl už pět kilometrů před cílem. Závěrečné problémy se ho tak příliš netýkaly. V cíli dojel těsně za utrápeným Froomem a v celkovém pořadí se propadl na 14. místo.

Tour de France pokračuje zítra časovkou na 37,5 kilometru. Cyklisty čekají dvě stoupání i jeden technicky náročný sjezd.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 12. etapa: Montpellier - Mont Ventoux (178 km):
1. De Gendt (Belg./Lotto) 4:31:51, 2. Pauwels (Belg./Dimension Data) -2, 3. Navarro (Šp./Cofidis) -14, 4. Clement (Niz./IAM), 5. Chavanel (Fr./Direct Energie) oba -40, 6. Lindeman (Niz./LottoNL) -2:52, 7. Teklehaimanot (Erit./Dimension Data) -3:13, 8. Vanmarcke (Belg./LottoNL) -3:26, 9. Sörensen (Dán./Fortuneo) -4:23, 10. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -5:05, ...26. Kreuziger (ČR/Tinkoff) -6:51, 77. Vakoč (ČR/Etixx-Quick-Step) -21:26, 124. Bárta (ČR/Bora-Argon) -25:25.
Průběžné pořadí: 1. Froome (Brit./Sky) 57:11:33, 2. Yates (Brit./Orica) -47, 3. Mollema -56, 4. Quintana (Kol./Movistar) -1:01, 5. Bardet (Fr./AG2R) -1:15, 6. Valverde (Šp./Movistar) -1:39, 7. Van Garderen (USA/BMC) -1:44, 8. Aru (It./Astana) -1:54, 9. Martin (Ir./Etixx-Quick-Step) -1:56, 10. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -2:11, ...14. Kreuziger -3:14, 108. Bárta -1:49:35, 127. Vakoč -2:01:30.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme